Ook griepvirus getroffen door aanslagen 11/9

De terreuraanslagen van 11 september hebben in de Verenigde Staten geleid tot een dip in het aantal griepgevallen. Het griepvirus kon zich tijdelijk veel minder snel verspreiden doordat het binnenlandse vliegverkeer sterk afnam.

De Amerikaanse epidemioloog John Brownstein hield zich al jaren bezig met het verband tussen vliegverkeer en virusverspreiding, toen hem bij bestudering van de cijfers van winter 2001-2002 iets eigenaardigs opviel.

In dat jaar leek het griepvirus zich veel minder snel te verspreiden. De jaarlijkse piek in het aantal griepdoden viel zeker twee weken later dan normaal, niet in februari maar in maart. Overigens was het aantal doden niet anders dan andere jaren.

Thanksgiving

Die twee weken vielen volgens Brownsteins vandaag gepubliceerde onderzoek nauwkeurig samen met de twee weken na elf september, toen het vliegverkeer tijdelijk met 27 procent afnam. Mensen vlogen minder uit angst, of uit vrees voor lange wachttijden door de verscherpte controles.

De onderzoekers vonden een algemeen verband tussen het aantal vliegpassagiers in november, en de snelheid waarmee het griepvirus zich in de maanden daarop verspreidt. Dat zou komen door Thanksgiving, de tweede maandag van oktober, als veel Amerikanen hun familie bezoeken.

Tijdens dat familiebezoek nemen ze ook de nieuwste griepvirussen mee. Zeker in vliegtuigen, waar mensen dicht opeen zitten, kan het virus zich bovendien gemakkelijk verspreiden.

Het onderzoek biedt niet alleen inzicht in verspreidingspatronen van virussen, maar ook in mogelijke maatregelen die genomen moeten worden in het geval van een pandemie. Stilleggen van het vliegverkeer kan verspreiding aanzienlijk vertragen.

Bron: Elsevier

Lees ook:Verdere toename griepgevallen onvermijdelijk
Lees ook:Scholen extra alert op Mexicaanse griep
Lees ook:Hoge sterfte door Spaanse griep achterhaald
Lees ook:Hongkong sluit scholen wegens griep
Lees ook:Hoogervorst wil ook eerste griepprik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.