Even voorstellen…

Mijn naam is Eric Mecking en ik ben de redacteur van griep.blog.nl.

Uiteraard staat in deze blog de actualiteit centraal. Toch wil ik ook proberen een link te leggen tussen het heden en verleden betreffende: de jaarlijkse influenza, de vogelgriep en Spaanse griep van 1918.

 

Ik ben werkzaam in het bedrijfsleven als informatiespecialist en houd mij al jaren bezig met de griep.

Daarvoor studeerde ik geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik voor het eerst kennismaakte met de Spaanse griep. Vol verbijstering las ik hoe binnen een paar maanden tijd miljoenen mensen het leven lieten aan wat mij altijd zo onschuldig leek: de griep. Het maakte een diepe indruk op me. Dit griepvirus zou me dan ook, zoals het een echt virus betaamt, niet meer loslaten.

 

Boek

Lang leidde het echter een sluimerend bestaan. Tot het H5N1-virus opdook. Het beruchte vogelgriepvirus dat in staat blijkt mensen te doden. Toen werd mijn interesse voor het griepvirus weer springlevend. Later leerde een duik in de literatuur mij dat er nog steeds bitter weinig over de Spaanse griep was geschreven. In de Verenigde Staten waren intussen enkele goede boeken verschenen, maar in Nederland niet. Dat vormde de aanleiding om in de pen te klimmen.

 

In het najaar van 2006 verschijnt dan ook bij Mets & Schilt Uitgevers, (www.metsenschilt.com) te Amsterdam mijn boek over de Spaanse griep van 1918 en de speurtocht naar het verschrikkelijke virus.

Waarom de griep?

Omdat we bij acuut levensbedreigende ziekten denken aan vreemde, verschrikkelijke virussen als het dodelijke SARS- of ebolavirus, of het HIV-virus dat AIDS veroorzaakt. Maar bijna niemand aan het griepvirus denkt. Terwijl dit één van de grootste bedreigingen voor de mensheid vormt.

H5N1

Vooral de vogelgriep: met name het beruchte H5N1-virus. Specialisten zijn doodsbenauwd dat het virus overdraagbaar wordt van mens op mens. Zij weten één ding zeker: het virus verandert voortdurend en eens ontstaat een totaal nieuw griepvirus waartegen niemand bestand is, met als gevolg: een pandemie. Het is volgens hen niet de vraag of er een pandemie uitbreekt, maar wanneer. De laatste pandemie was van 1968, de ergste van 1918.

Spaanse griep

In 1918 was de zogenoemde Spaanse griep zelfs verantwoordelijk voor de grootste menselijke catastrofe ooit. Binnen de kortste keren dook het griepvirus overal op en bleek niemand veilig. Nooit stierven er zoveel mensen zo snel als toen. De griep zaaide dood en verderf. Mensen stierven als vliegen. Het griepvirus doodde in 24 weken meer personen – het dubbele zelfs – dan het Aids-virus in de afgelopen 24 jaar heeft gedood. Uiteindelijk zouden ongeveer 50 miljoen mensen eraan sterven.

 

 

Vragen en suggesties kunt u mailen naar: [email protected]

 

 

Lees ook:In de greep van de griep
Lees ook:H5N1 slaat voor het eerst toe
Lees ook:Hoge sterfte door Spaanse griep achterhaald
Lees ook:Spaanse griep was ook een vogelgriep
Lees ook:Het monster van 1918

8 reacties op “Even voorstellen…

 1. christian

  Hoi Eric,

  Ik ben heel gelukkig met je initiatief en de tijd die je er in steekt. De situatie in Indonesië is meer dan verontrustend, en de Nederlandse media berichten over een netje meer of minder bij ophokmaaatregelen waar geen kip zich aan houdt.

  Niet veel mensen zien de ware aard van de dreiging. “150 doden in een paar jaar, waar praten we over”, en soortgelijke reacties.

  Ik onderhoud al anderhalf jaar een H5N1 ‘blog’ op fijnefeitjes.web-log.nl (hopelijk niet onbekend ander heb ik iets fout gedaan), maar ik laat geen reacties toe omdat het me dan te veel tijd zou gaan kosten.

  Ik heb Griep.blog.nl bovenaan in de tabel met vaste links gezet.

  Nogmaals bedankt, hoe meer informatiebronnen, hoe beter.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Eric

  Hallo Christian,

  Bedankt voor jouw mooie woorden en voor het feit dat je mijn blog hebt opgenomen in jouw rijtje van favoriete links.

  Ik zal proberen er een goede blog van te maken, hoewel het wel veel tijd kost. Vooral nu in het begin.

  Maar deze vorm van berichtgeving is nodig zoals je terecht stelt. Zo heb ik de afgelopen weken geen bericht in de krant gezien over de drie vogelgriepdoden in Indonesië. Dan is het ook niet vreemd dat het grote publiek zich niet zoveel zorgen maakt.

  Jouw blog en de mijn dienen het goede doel en kunnen elkaar goed aanvullen, denk ik.

    /   Beantwoorden  / 
 3. SinnardoCode

  Mooie blog! Niet zo’n gezellig maar het kan wel heel informatief zijn, en ik denk aan de hand van de berichtjes dat jij die informatie goed brengt!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Eric

  Dank je wel dat je vindt dat ik de informatie goed breng.
  Dat mijn blog niet zo ‘gezellig’ is, wordt volgens mij ruimschoots goedgemaakt door de vele andere bloggen die wel ‘gezellig’ zijn. Afwisseling moet er zijn. Alleen ‘gezelligheid’ ook gaat vervelen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Joris

  Eric, veel succes gewenst en ik ga het zo nu en dan eens lezen!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Eric

  Joris, bedankt

    /   Beantwoorden  / 
 7. Herman Degenhart

  Hallo Eric,
  Even een reactie vanuit de bieb. Mooie blog. Je vraagt je af wanneer we de ziekte eindelijk eens overwonnen zullen hebben. Steeds weer duikt er iets anders op. Heeft het met onze leefwijze te maken? Mijn tijd is om.
  Groet,
  Herman Degenhart.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Eric

  Hallo Herman, dank je wel. Zelf vind ik de blog ook mooi. Dat er steeds weer een ander virus opduikt, heeft vooral te maken met het feit dat influenza-A-virussen continu van vorm veranderen, waardoor ze moeilijk te bestrijden zijn, zoals het H5N1- vogelgriepvirus.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.