H5N1 dodelijk in Indonesië, H1N1 dodelijk in Nederlands-Indië

   

Bijna dagelijks verschijnen er berichten over het dodelijke H5N1-virus in Indonesië. Het land dat tot nu toe het sterkst wordt getroffen door de vogelgriep. In 1918 was het land nog een kolonie van Nederland: het toenmalige Nederlands-Indië. Het was één van de gebieden waar de Spaanse griep het ergst tekeerging en een ware slachting aanrichtte.

   

In Nederlands-Indië overleden binnen een maand, in november 1918, ongeveer 486.000 mensen terwijl er het jaar daarvoor 70.000 inwoners waren dood gegaan. Op 20 december 1918 meldde Het Volk dat er alleen op Java al één miljoen mensen aan de griep waren gestorven.

In totaal zouden er in Nederland tussen 1918 en 1920 ruim 48.000 inwoners aan de griep overlijden en in Nederlands-Indië 1,5 miljoen.

 

In Azië werd trouwens Brits-Indië het meest geteisterd door de Spaanse griep. Daar werd het dodental kort na de pandemie vastgesteld op 6 miljoen. In juni werd de ziekte het eerst geconstateerd in het dichtbevolkte Bombay, de stad die ook het zwaarst werd getroffen en waar ruim 10 procent van de grieppatiënten stierf. Uiteindelijk zou het H1N1-virus, het Spaanse griepvirus, in Brits-Indië 18 miljoen mensenlevens eisen.

 

Bron: Het drama van 1918.Over de Spaanse griep en de zoektocht naar virus en vaccin, Mets&Schilt, Amsterdam, 2006

Lees ook:Milde griepepidemie in Nederland
Lees ook:Nederland griept een beetje
Lees ook:Grieppaniek in Diomede
Lees ook:Kerst vierende Pool gewaarschuwd voor vogelgriep
Lees ook:Drie Egyptische vrouwen gedood door H5N1

2 reacties op “H5N1 dodelijk in Indonesië, H1N1 dodelijk in Nederlands-Indië

 1. Jos

  In Nederland waren er dus relatief weinig doden. Ook nu wordt gevreesd dat mocht het tot een pandemie komen, 96% van de slachtoffers in de derde wereld zullen vallen. Overigens zeggen deze cijfers nog niet alles: hoe wisten ze in 1918 waar je aan stierf terwijl weet ik hoeveel mensen ook met allerlei andere ziekten besmet waren? In Nederland tbc, in de derde werele malaria en allerlei andere narigheid? Als je al ziek bent en er komt nog zo’n rotgriep overheen… In het westen zou zo’n pandemie wel eens wat mee kunnen vallen…

    /   Beantwoorden  / 
 2. tan06

  Jos: zelfs in Nederland zou nog iemand aan malaria kunnen zijn overleden in 1918, als die was teruggekeerd uit Indië.
  Wat denk jij over de ziekteverschijnselen bij H1N1: komt snel opzetten, geregeld ‘s morgens ziek en ‘s avonds dood, koorts en benauwd, vaak de blauwe kleur waardoor ‘blanken’ niet meer van ‘kleurlingen’ te onderscheiden waren? Was dat allemaal ook bij TBC aan de hand?

  In het huidige tijdperk zal AIDS ook wel een rol kunnen spelen en kan een H5N1 dan de ‘nekslag’ geven, maar H5N1 kan het ook wel helemaal alleen aan, vrees ik.
  Je vragen roepen soms een nieuwe vraag op; zo wordt slechts af en toe gepubliceerd over de manier waarop momenteel H5N1 besmette patiënten worden behandeld, en zou dat in het rijke Westen anders zijn dan in bijvoorbeeld Indonesië? De WHO houdt in Indonesië ook wel een oogje in het zeil, er wordt veel informatie uitgewisseld, al wordt het niet allemaal voor ons toegankelijk gepubliceerd.
  Voorlopig ben ik nog ‘blij’ dat H5N1 niet alle omstanders besmet en slechts af en toe maar een verpleegkundige, want anders hadden we precies die pandemie die velen vrezen.
  Het intrigerende van twee ziektes krijgen vind ik dat de ene griepvariant je kan helpen de volgende te overleven; dat geldt vast niet voor malaria, TBC of AIDS en het is de vraag of het in deze eeuw weer zo zal uitpakken, maar in 1918 is het immuniserende effect wel opgemerkt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.