10 meest gestelde vragen over de Mexicaanse griep

Wanneer ben je besmettelijk voor anderen?

U kunt anderen besmetten vanaf het moment dat de eerste symptomen optreden van Nieuwe Influenza A. De meest voorkomende verschijnselen zijn: hoesten, koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid, droge hoest, soms diarree. U blijft besmettelijk tot ongeveer zes dagen na het begin van deze verschijnselen.

Als de klachten al eerder zijn verdwenen ben u al eerder niet meer besmettelijk. Het is ook mogelijk dat u geïnfecteerd bent met het virus, maar hier niet ziek van bent. U kunt het virus dan ongemerkt overdragen.

Wie komt er in aanmerking voor een vaccin?

De belangrijkste doelstelling bij vaccinatie tegen het nieuwe griepvirus is volgens de deskundigen de bescherming van mensen die een verhoogd gezondheidskundig risico hebben. De Gezondheidsraad en het RIVM adviseren om de volgende mensen in aanmerking te laten komen voor een vaccin tegen Nieuwe Influenza A:

Mensen met een medisch risico: iedereen die een oproep krijgt voor de jaarlijkse griepprik, zoals patiënten met functiestoornissen van de luchtwegen en longen, patiënten met hartproblemen of patiënten met suikerziekte, met uitzondering van zwangeren in de eerste twaalf weken van hun zwangerschap

Gezonde vrouwen die dertien weken of langer zwanger zijn

Kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar

Huisgenoten van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 5 maanden

Personeel in de gezondheidszorg met mogelijk direct contact met patiënten uit medische risicogroepen

Gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep

Gezonde 60-plussers

Worden scholen preventief gesloten?

De huidige situatie in Nederland vereist niet dat scholen extra maatregelen nemen. Het sluiten van scholen is onder de huidige omstandigheden niet noodzakelijk. Dit geldt ook voor middelbare scholen.

Heeft een huisgenoot met griep speciale verzorging nodig?

Een huisgenoot met Nieuwe Influenza heeft geen speciale verzorging nodig, anders dan bij ‘gewone griep’. Het is wel goed extra hygiënische maatregelen in acht te nemen, zoals veelvuldig handen wassen en het schoonhouden van oppervlakten.

Ik ben zwanger. Word ik getest als ik denk dat ik Nieuwe Influenza A heb?

Als uw arts vermoedt dat u Nieuwe Influenza A hebt en u bent 27 weken of langer zwanger, dan kunt u virusremmers voorgeschreven krijgen en wordt mogelijk laboratoriumonderzoek gedaan om de diagnose te bevestigen. Afhankelijk van hoe snel de uitslag bekend is kan uw arts u adviseren om met virusremmers beginnen voordat de uitslag er is. Dit omdat virusremmers het beste werken als u ermee begint binnen 48 uur na de eerste symptomen.

Moet ik zelf betalen voor het vaccin?

Als u behoort tot de medische risicogroep die in aanmerking komt voor een vaccin, dan hoeft u daar – net als voor de jaarlijkse griepprik – niet voor te betalen.

Loopt mijn ongeboren kind risico als ik Nieuwe Influenza A krijg?

Er is weinig informatie over de effecten van Nieuwe Influenza A bij zwangeren. Andere griepvirussen geven geen verhoogde kans op aangeboren afwijkingen. Er is op dit moment dan ook geen reden te verwachten dat Nieuwe Influenza A een verhoogde kans geeft op aangeboren afwijkingen.

Mijn kind is ziek. Moet ik de school hierover speciaal informeren?

Als uw kind een besmettelijke ziekte heeft, zoals Nieuwe Influenza, is het verstandig om dat te vermelden bij het ziek melden. Een school moet namelijk aan de GGD melden wanneer er een ongewoon aantal zieken zijn.

Wat kan ik doen om verspreiding van het virus te voorkomen?

U kunt ervoor zorgen dat een griepvirus zich zo min mogelijk verspreidt. Als u ziek bent, zorg dan dat u zo min mogelijk contact heeft met andere mensen. Ga niet naar werk of school totdat de symptomen volledig verdwenen zijn. Bedek uw mond en neus met een papieren zakdoek als u moet hoesten of niezen en gooi deze na gebruik direct weg. Was vervolgens uw handen.

Hoe lang duurt het voordat je nieuwe griep krijgt nadat je besmet bent (incubatietijd)?

De zogenaamde incubatietijd is de periode tussen het moment waarop je een virus binnenkrijgt tot aan het moment waarop je de eerste ziekteverschijnselen krijgt. Bij nieuwe griep is dat één tot zeven dagen na het binnenkrijgen van het virus.

Bron: HvL

Lees ook:In de rij voor de griepprik
Lees ook:Mensen vanaf 52 jaar krijgen geen Mexicaanse griep
Lees ook:Bezorgdheid over nieuwe griepvariant
Lees ook:Mexicaanse griep, wel of niet vaccineren?
Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.