Oekraïne verlamd door ‘supergriep’

In Oekraïne is alarmfase rood afgekondigd. Volgens de gezondheidsdienst is het land getroffen door een nieuw influenzavirus dat gevaarlijker is dan de Mexicaanse griep. Het zou gaan om een nieuwe variant die is opgebouwd uit de Californische griep en twee seizoensgriepvirussen. De WHO houdt het op een ‘gewone’ Mexicaanse griep.

Oekraïense artsen die twee slachtoffers onderzochten, spreken van ‘longen zwart als houtskool’.

Die omschrijving sluit aan bij eerdere meldingen van ziekenhuizen in het westen van het land. Een recordaantal mensen is opgenomen met zeer ernstige luchtweginfecties, veelal longontsteking. De meeste patiënten meldden zich veel te laat bij de dokter en overleden aan de gevolgen van de infectie.

Alarmerende berichten

Het openbare leven in de voormalige Sovjetrepubliek ligt sinds enkele weken stil als gevolg van de hevige griepuitbraak die tot dusver aan 189 mensen het leven heeft gekost. Alle openbare bijeenkomsten zijn verboden, scholen en universiteiten zijn gesloten en een aantal grensposten met Tsjechië en Rusland zit op slot.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO probeert de alarmerende berichten uit Oekraïne te temperen. De eerste resultaten van een WHO-onderzoek naar de ‘supergriep’ wijzen niet op een abnormale situatie. Het dominante H1N1 is de probleemveroorzaker, blijkt uit de genetische analyse. Het is bovendien niet gemuteerd, zegt de WHO. Het huidige pandemische vaccin biedt voldoende bescherming.

Aandacht afleiden

Probleem is alleen dat Oekraïne geen vaccin heeft. De regering heeft zich in de aanloop naar de pandemie niets aangetrokken van de waarschuwingen. Het vaccin is niet besteld en de voorraden antivirale middelen zijn minimaal. Voorlichting aan de bevolking bleef helemaal uit. Voor gewone burgers is goede gezondheidszorg nauwelijks toegankelijk. Zelfs huismiddeltjes zijn onbetaalbaar of uitverkocht.

De oppositie beschuldigt president Joesjtsjenko ervan de griepepidemie te misbruiken. Door verwarring en angst te zaaien, zou hij de aandacht willen afleiden van de barre economische omstandigheden in Oekraïne. In januari kiest de bevolking een nieuwe president, maar politieke bijeenkomsten zijn vanwege de griep verboden.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep

Lees ook:Oekraïne neemt draconische maatregelen tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Slowakije sluit grens met Oekraïne om Mexicaanse griep
Lees ook:Bidden tegen de Mexicaanse griep
Lees ook:Vogelgriep nationale ramp in Indonesië
Lees ook:Mexicaans griepvirus gemuteerd en kan gevaarlijker worden

3 reacties op “Oekraïne verlamd door ‘supergriep’

 1. Iem

  Nou dit is een flut onderzoek. Ik heb nog nooit een griepspuit gehad terwijl in sinds 8 jaar onder de risico groep val. Ik ben ook ouder dan 50. Als ik in mijn leven ooit 3 keer griep heb gehad is dat veel. Gewoon op een natuurlijke manier uitzieken dat is de beste remedie. Daar versterk je het immuunsysteem door. Wetenschappers proberen je van alles wijs te maken om er zelf rijk van te worden. Alleen dat maken ze je niet wijs.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Iem

  Bovenstaand bericht moet verplaatst worden naar onderstaand item.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Iem

  De laatste berichten in Kiev.
  Gisteren 17 november is er volgens het WHO geen significante griep mutatie gevonden in de Oekraïne.
  Vandaag 18 november update: 328 doden, 257 mensen op intensive care.
  Bron: http://www.kyiv.ua

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.