Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (3)

Geeft de griepprik bijwerkingen?

Hoe werkt de bescherming van de griepprik?

Wanneer moet je gevaccineerd worden?

Hoe effectief is het griepvaccin?

Kun je griep krijgen als je gevaccineerd bent?

Wat is het effect van de griepprik?

Geeft de griepprik bijwerkingen?

Circa 95% van de gevaccineerden heeft geen of slechts gering ongemak als gevolg van de griepprik. Bij een kleine minderheid is de plek van de prik daags na de vaccinatie iets dikker en gevoeliger. Ook een klein gedeelte van de mensen zegt zich de dag van de vaccinatie en de dag erna moe en ‘gammel’ te voelen. Dit laatste kan worden verklaard doordat het lichaam begint met de bouw van antilichamen tegen het griepvirus. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander.

Hoe werkt de bescherming van de griepprik?

Na de vaccinatie begint het afweersysteem met de productie van antilichamen tegen bepaalde eiwitten uit het vaccin. Die zelfde eiwitten komen voor aan de buitenkant van het echte virus. Als dit virus vervolgens je lichaam binnendringt, dan binden de antilichamen zich aan de griepvirussen zodat deze uitgeschakeld kunnen worden. Het virus kan dan geen cellen meer kapot maken en het weefsel loopt geen schade (meer) op. Je wordt dus niet ziek of je hebt minder ernstige klachten.

Wanneer moet je gevaccineerd worden?

Het is lastig om aan te geven wat precies het beste moment voor de griepprik is aangezien de epidemie elk jaar op een ander moment begint. Op het noordelijk halfrond ligt de beste tijd voor vaccinatie tussen midden september en begin november.

Hoe effectief is het griep vaccin?

De effectiviteit van vaccinatie is afhankelijk van het afweersysteem van het individu, de leeftijd van de persoon die gevaccineerd wordt, de gelijkenis van het virus in het vaccin met virussen die circuleren, het (sub)type van het virus en de tijd tussen vaccinatie en blootstelling aan het griepvirus. Daardoor is het moeilijk te zeggen hoe effectief het griepvaccin is. In het algemeen voorkomt vaccinatie ziekte in ongeveer 70% van de jong volwassenen, voor ouderen ligt dit percentage lager.

Kun je griep krijgen als je gevaccineerd bent?

Het is mogelijk dat (met name ouderen) mensen toch griep krijgen terwijl ze gevaccineerd zijn (zie ook vorige vraag). Echter, voor diegenen die toch geïnfecteerd worden na de griepprik, is de ziekte meestal minder ernstig en leidt deze minder vaak tot ziekenhuisopname of de dood.

Wat is het effect van de griepprik?

De griepprik voorkomt jaarlijks 5400 sterftegevallen. Ook zijn er 48% minder ziekenhuisopnamen. Dat maakt de 35 miljoen euro die de vaccinatieronde jaarlijks kost, meer dan goed. Toch sterven er jaarlijks nog steeds enkele duizenden mensen, voornamelijk ouderen, aan de griep.

Bron: de GroteGriepMeting

Zie ook: Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (2)

Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (2)
Lees ook:Griepprik zinvol voor ouderen
Lees ook:De griepprik als medische autogordel
Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (1)
Lees ook:Met griepprik minder sterfte

46 reacties op “Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (3)

 1. Cynthia

  De griepprik geeft wel degelijk bijwerkingen. Ik spreek uit ervaring. Ik zou het zelf al jaren moeten nemen. Maar ik weiger het. Ik heb type 1 diabetes. Ik heb 2 keer een griepprik gehaald, waar ik zeer zware griep van heb gekregen. Plus nog zware allergische reacties wat me een jaar gekost heeft om dat kwijt te raken. En wat heeft het geholpen? Helemaal niks! Voor mij geen chemische rotzooi in mijn lijf. Ik ben nu al jaren “gezond” zonder die troep.

    /   Beantwoorden  / 
  1. koen

   Sorry maar van een griepvaccinatie zelf kun je nooit “de griep” krijgen. Aangezien dit dood virus zich niet kan vermenigvuldigen. Na de vaccinatie duurt het nog wel een week voordat je genoeg antistoffen hebt gemaakt. Vb als je de dag na de vaccinatie in contact komt met het echte griepvirus kan je dus wel de griep krijgen… Een normaal gezond persoon hoeft geen vaccinatie te krijgen, maar het mag zeker wel. groeten

     /   Beantwoorden  / 
   1. dennis

    hou toch op man.
    vaccines zijn zieke rommel.

    je krijgt er juist ergere dingen van dan griep zoals autisme of ad(h)d.

    weet waarover je praat. doe je onderzoek,
    leugenachtige kutblog

      /   Beantwoorden  / 
    1. koen

     Wat een kortzichtige reactie.. Niemand dwingt jouw om een griepvaccin te laten nemen. Bovendien word je met de aanleg van ADHD geboren ( een griepvaccin zal echt niet bepalen of je dit krijgt) doe je onderzoek! En hoeveel ziekten kunnen door er een vaccinaties wel niet voorkomen worden ( vb Hepatitis A enB….)
     In plaats van zo negatief tegen de dingen te staan, is het misschien goed om een bredere kijk te hebben..

       /   Beantwoorden  / 
     1. anne

      In princiepe wel want als je het niet doet ben je zoals men het noemt niet verantwoordelijk bezig, en spreek uit ervaring wat dat betreft

        /  
 2. tan06tan06

  Cynthia, wat vervelend wanneer je zo’n heftige reacties krijgt. Als het mij zou overkomen zou ik ook absoluut geen zin meer hebben in een vaccinatie.
  Meestal hebben de griepprikken niet zulke zware bijwerkingen. Maar je zult ze maar krijgen.
  Bij het RIVM kun je melden wanneer je ernstige bijwerkingen hebt gekregen, maar of ze er serieus iets mee doen weet ik niet. Ze nemen het wel op in een rapport dat ze eens in de zoveel tijd maken.
  Ze maken echter ook vaccins, dus weet ik niet of er niet een tendens is om het daar te bagatelliseren.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Anna Lind

  Ook ik heb bijwerkingen van de griepprik. Ieder jaar na de vaccinatie heb ik last van koorts en algeheel onprettig voelen. Afgelopen maandag heb ik m weer gehad, de volgende ochtend werd ik wakker met een fikse keelpijn, gister koorts gekregen en nu kan ik vrijwel niks meer zeggen, ieder woord is te pijnlijk..maar gelukkig gaat het vrij snel over..dus daar hoop ik ook dit jaar weer op. Tevens heeft mijn vader ook een flinke verkoudheid gekregen daags na de griepprik.

    /   Beantwoorden  / 
 4. F.Floor (61)

  Maar dit bijverschijnsel van de griepspuit is helemaal niet onbekend hoor! Het is gewoon een geldprobleem: er worden kippeneieren voor de produktie gebruikt en voor sommige mensen die (te) heftig reageren worden menselijke cellen gebruikt de zg.C-6 maar dat duurdere spuitje kun je alleen krijgen als je normaal er halfdood van gaat.
  En zelf betalen mag tegenwoordig helemaal niet meer.
  Voorts, omdat het om kippe-eiwit gaat werkt de griepspuit bij slechts 14% der mensheid en bij de rest doet hij helemaal dus niets.
  En voorts: er zit niet alleen griepvirus in die spuit maar een stuk of 30 plus nog een aantal verkoudheidsvirussen plus een detectiemiddel van polio en chlamidia.
  Dan wordt je zo rood als een kreeft maar is totaal ongevaarlijk. Totaal zitten er ongeveer zo’n 320 stukgemaakte virussen in de griepspuit. Meer info, (en ook vooral voor diabetici!) kijk eens op http://www.promootio.nl/floor en scroll griep.txt
  waar je een zoektocht vindt om nooit meer verkouden te worden of de griep te krijgen. De manier bestaat dus echt maar je moet dan wel bij je eigen apotheek zijn. Suc6!

    /   Beantwoorden  / 
  1. anne

   en wat dacht je van thimerosal (kwik) met kwik verbindingen, antivries, hydrochloride. Staat in Lijst van gifige matrialen in vaccins. ongelofelijjk maar waar.

     /   Beantwoorden  / 
 5. jessica

  nou helaas ben ik ook iemand die altijd last heeft na de griepprik…heb m nu sinds een paar jaar weer gehad en was de volgende dag en vandaag echt ziek ervan.
  diarree, misselijk, maagpijn, buikpijn, spierpijn.
  1,5 dag alleen maar geslapen, niet gegeten en nu ben ik er weer een beetje….

    /   Beantwoorden  / 
 6. F.Floor (61)

  Duidelijk een allergiegeval. Ga met deze informatie naar je huisarts en als die niks voor je kan doen doen vraag een specialist want er is in Nederland namelijk zo een griepspuitspecialist op dit vakgebied maar waar weet ik niet meer, ik dacht Radboud maar dat is al 15 jaar geleden. Van hem las ik namelijk dat griepspuiten slechts bij 14% hun werk doen en de rest is weggegooid geld.
  In jouw opgave bespeur ik namelijk een falend afweersysteem en mijn volgende vraag is dan ook: en als je een bijen/wespensteek krijgt – hoe reageert je lichaam daarop???
  En muggebulten? Van die dikke soms?
  En ben je soms hees?
  En waarom heb je eigenlijk een griepprik nodig als je weet dat je er ziek van wordt?
  Kortom, ik stel zomaar wat vragen die een dokter normaal zou stellen als hij zoiets hoort maar ik ben geen arts. Trek hier dus zelf conclusies uit.
  En tenslotte wijs ik erop dat je 9x zoveel vrouwen in de wachtkamer kunt vinden dan mannen en dan nog… zitten die 6x zo vaak in het gips dan de rest. Ook iets om best wel rekening mee te houden. Als voorbeeld van zo een verborgen (dus je weet zelf van niets) ziekte is bv. de “geslachts”-ziekte chlamidia bekend maar die wordt door eieren uit de supermarkt overgebracht.

    /   Beantwoorden  / 
  1. anne

   idd daarom geef ik m mijn kinderen ook niet meer, en wat een ophef dat ik daardoor heb gekregen jeetje! ik zou mijn verantwoordelijkheid niet nemen kwats m´n dochtertje is er niet ziek door geworden toen ze hem juist `niet` kreeg mn vader begreep er niks van. maar ik ben er trots op verschillende kinderen waren hangerig en grieperig lopende neuzen, mijn dochtertje was vrolijk aan het kwebbelen en keek me trots aan zo klein als ze was met haar 4 jaar heerlijk en dan nog zeggen mama ik hou van jou nou toen was ik pas trots met een dikke knuffel voor mn dochterje.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Elisa

  Ik heb ook altijd bijwerkingen. Twee dagen na de prik ben ik altijd verkouden. Dit jaar heb ik hem daarom niet genomen. Eerst kreeg ik hem omdat ik astma zou hebben. Maar gebleken is dat ik dat niet heb, toch kreeg ik een oproep voor de griepprik. Omdat ik stee-vast daarna flink verkouden wordt, heb ik hem niet genomen. Ik zie wel wat er gebeurd, tot nu toe ben ik niet ziek en ook niet verkouden.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Joke

  Ik heb al langer dan 30 jaar een griepprik ben er nog nooit ziek van geweest,en heb ook nog nooit echt griep gehad wel eens verkouden ,maar ook niet in erge mate.Ik heb al bijna 40 jaar diabetes,en ben blij dat de griepprik bestaat,als ik de griepprik net heb gekregen heb ik ook nooit nergens last van gehad.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Esther

  Ik voel mij na een griepprik ook altijd een paar dagen niet lekker, maar ik heb nu bijna 4 weken geleden een griepprik gehad en voel mij sindsdien ziek (verkouden, misselijk, diaree, koorts). Ik heb morgenochtend een afspraak met de huisarts om te kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Volgens de assistente zou het niet van de griepprik kunnen zijn, maar ik vind het wel erg toevallig.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Saunders

  Allereerst ben ik Engelstalig dus excuses voor mijn slecht Nederlands!
  Heb vanwege darm kanker in 2000 en adjunct chemo op aanraden huisarts griepspuit gehaald. Vorig jaar vlak na de griepspuit werd ik onwel met vreselijk hoofdpijn, keelpijn, koorts. Het hele jaar echt problemen gehad met keelpijn en opgezette (nek)klieren. Dit jaar,zonder na te denken, heb ik weer laten inenten. Dat was ongeveer twee weken geleden. Geen bijwerkingen gehad. Maar mijn kleinzoon was verkouden geworden en natuurlijk heb ik dat gekregen. Wat een hel!! Ik heb 3 dagen zware hoofpijn, koorts, vreselijk keelpijn en ja hoor, opgezette (nek)klieren. Geen verstopt neus, geen loop neus. Ik begin nu echt te denken dat de griepspuit puur vergif is en zal ik die nooit, maar ook nooit meer doen. Maar ja, het zit nu in mijn lichaam en ik moet afwachten wat voor naars mij een jaar lang te wachten staat.
  Beverley

    /   Beantwoorden  / 
 11. Mirjam

  Ik heb dit jaar voor het eerst een griepprik moeten halen i.v.m gezondheid. Het is nu inmiddels 3 weken geleden maar ik heb dus nergens geen last van gehad!!!! Helemaal niks. En mensen als jullie jarenlang achter elkaar wel de spuit blijven halen en er dan zo op reageren waarom stoppen jullie dan niet met de griepprik????
  Jij bent niet verplicht om die te komen halen het is puur voor jouw eigen welzijn!
  Ik zou ermee stoppen als het echt allemaal zo erg is zoals jullie schrijven!!! Verder niet maar dat scheelt de gezondheidszorg ook geld, toch????

    /   Beantwoorden  / 
 12. saunders, beverley

  Beste Mirjam,
  Gelukkig ben ik particulair verzekerd – ja, dat kan. Dus gezondheidszorg heeft absolute geen last van mij! Ook heb ik vermeld dat als ik goed had nagedacht, had ik de griepspuit niet gedaan. Medisch feit – 80% van alle mensen die de griepspuit krijgen heeft geen last van bijwerkingen. Ik vind dat 20% een vrij hoog percentage voor mensen (zoals ik) die WEL bijwerkingen krijgen. Nogmaals ik vind het moeilijk om duidelijk nederlands te schrijven want ik weet dat het klinkt alsof ik alleen maar klaagt. Het is zeer belangrijk dat mensen wel bij bepaalde medicijnen vraagtekens zetten. Denk goed na wat er in het verleden is gebeurd met het toedienen van fantastische medicijnen voor zwangere vrouwen, enz.
  Beverley.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Elisa

  Ik heb hem ook niet gehaald Miriam. Na jaren steeds verkouden te zijn geweest na de prik, heb ik nu nog nergens last van. Heerlijk.

  Groetjes, Elisa

    /   Beantwoorden  / 
 14. F.Floor (61)

  Als ik dit zo lees is mijn voorzichtige conclusie dat de bijsluiter niet klopt of zo.
  Maar we moeten eerstens wel stellen welk jaar was dat want elke 3 maanden zitten er heel andere dingen in die griepspuit… het is dus UITGESLOTEN te stellen: vorig jaar had ik niks en nou is het bingo!!, of andersom vorig jaar een klap en dit jaar helemaal geen centje pijn gehad.
  Ik meen op dit punt die assistente te moeten corrigeren, vaak ook weten ze niet dat er wel 330 verschillende virussen inzitten en reken maar dat het immuunsysteem al met 1 virus een probleem heeft maar 300 nieuwe en allemaal tegelijkertijd is heel andere koek…
  Het 2e-punt is te stellen dat mensen met reuma,diabetis type-1, ME en MS lijdende zijn aan een ontstekingsziekte; en dus er is wat: je heb een afweerreactie. Tijdens een ontsteking is er sowieso sprake van een een noodtoestand in je lichaam en is het niet verwonderlijk als je eigen – al dolgedraaide afweersysteem plots het eigen lichaam gaat oppeuzelen en dat heb ik een keer van echte griep meegemaakt (grote pukkels aan de binnenkant van mijn mond die erg pijnlijk waren, dit gun je niemand.)
  En het 3e-punt, we noemden dat al is het gebruik van goedkope kippeneieren ipv. menselijke cellen volgens C-6 produktiemethode van het 5-mansbedrijfje Cruxell (nl) dat ook vaccin tegen West-Nijl en Ebola heeft ontwikkeld en verkocht.
  Het 4e-punt is dan: hoe maak je een viruaanval draaglijker!
  Daar bestaat inderdaad welgeteld maar 1 medicijn voor en dat is Tamiflu. Een snelle run naar de huisarts en krijg je het direkt
  maar helaas, eigenlijk had dit middel VOORAF aan de griepspuit moeten worden verstrekt want het is eigenlijk een voorkomingsmiddel:
  het maakt je cellen iets harder tegen hun enzymenboor van het virus.
  Het 2e, maar niet officiele medicijn is een zuurkuur, bv. ascorbinezuur E-300 zoals daarmee in Basel 20 apen in 1938 welbewust met polio werden besmet en symtoomloos genazen na 1 week een megadosis van dit voedingszuur.
  Werking: bacterien sterven aan chloor, maar virussen+schimmels verbranden hun pootjes aan een zurige cel door voedingszuur.
  Vandaar dat asperine enigzins tegen griep, en dus ook de gevolgen van de griepspuit helpt.
  Aan asperine kun je door stolsels dood gaan als je tegelijkertijd de 2e of 3e generatie anti-conceptie gebruikt dus gooi asperine direkt weg in dat geval (=dodelijke combinatie) maar waarom deze dodelijke contra-indicatie nooit in bijsluiters 2e/3e generatiepillen is opgenomen begrijp ik niet (bron: dr.L.Mervyn).
  Ik hoop dat jullie met dit niet-medisch maar chemische uitleg wat aan hebben, ook voor diegenen die een kuur doxicycline gebruiken want dat is chloor en dan mag je beslist helemaal geen enkel zurig ding eten zelfs geen sinaasappel.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Rene Temp

  ik was dus vanmiddag naar de huisarts gegaan vanwege een uitnodiging voor Mexicaanse griep.
  Ik vroeg daar dus om de bijsluiter te mogen zien/lezen.
  De assistente ging even kijken, kwam even later terug, met de mededeling dat er geen bijsluiter bij zit.
  Ik zei vervolgens: Het is een medicijn, daar moet een bijsluiter bij zitten.
  De assistente weer: ja bij de vaccins voor de gewone griep zat het er wel bij.
  Toen kwam ze met een flyer aanzetten die aan de mensen meegegeven moest worden na de vaccinatie.
  Wel het is mij wel duidelijk dat er stoffenin zitten waarvan we niet mogen weten dat ze er in zitten. Anders zou er wel een bijsluiter zijn.
  Ik ga mij niet laten vergiftigen met deze vaccinatie

    /   Beantwoorden  / 
  1. judith

   maar nou is mij nog niet duidelijk of je m nou hebt gekregen, die prik, of niet?

     /   Beantwoorden  / 
 16. Anita van Thull

  Bij de laatste 3 griep spuiten kreeg ik steeds een hele vieze smaak in mijn mond. De reactie treedt elk jaar sneller op. Ik heb bij artsen, apotheker, postbus 51 gevraagd hoe dit kan en of het verstandig is om de vaccinatie voor de Mexicaanse griep te gaan halen. Niemand kan hier antwoord op geven. Herkent iemand deze bijwerking.

    /   Beantwoorden  / 
 17. Inge

  Waar is het gezonde verstand gebleven bij al de mensen die jaar na jaar klachten krijgen na de griepprik. Hup mensen terug naar de natuur en wil je je toch beschermen tegen de griep homeopathie werkt prima. Er zijn korrels die je preventief in kan nemen voor de griep maar er zijn er nu ook al voor de mexicaanse griep. Afwachten of je besmet raakt kan ook, dan kan je ook nog starten met homeopatische middelen en wie weet krijg je hem wel niet, dan is alle stress en paniek voor deze vrij onschuldige griep helemaal voor niets geweest. Hoewel er zijn er die er goed aan verdienen. Dus laat je niet onnodig ziek maken en geef de natuur zijn kans. Gezonde voeding, ontspanning, sporten en voldoende nachtrust en je komt al een heel eind.

    /   Beantwoorden  / 
 18. gerrit van leeuwen

  Mijn werknemer moet zich vanwege klein kind in huis laten prikken, wordt daardoor ziek,

  WIE betaalt de dagen dat hij ziek thuis is.

  de overheid ?????

    /   Beantwoorden  / 
  1. roosje

   dit vind ik echt hypocriet wat is nou belangrijker de gezondheid van je werknemer en zijn kindje vooral ook hoe je dit zegt vanwege klein kind ja echt een baas met gevoel en wat als hij dan ze eigen niet laat enten en het kindje word ziek en komt te overlijden zo dan moet die ook verlof krijgen o jongens wat erg en stel je voor dat hij nog verwerkings verlof nodig heeft jij bent gewoon een kapitalist die alleen aan zijn centen denkt en niet aan de persoon die het voor je verdient je bent een aso

     /   Beantwoorden  / 
  2. koen

   sorry, wat is dit voor flauwe kul? Als je de griep krijgt ben dikwijls minstens een week echt ziek. Bij een griepvaccinatie ben je beschermt, je kunt nog wel griep krijgen maar dan zijn de symptomen minder erg en langdurig. Van een griepvaccinatie zelf kan je NOOIT de griep krijgen. Soms wat last van de inentingsplaats of enkele dagen wat moei. Er kan altijd ( wat bij alles zo is) een allergische reactie optreden. Maar als al de werknemers een voor een griep krijgen( en dus geen vaccin gekregen hebben) dan ….

   Het welzijn van de mensen is toch nog veel belangrijker dan het “geld”!

     /   Beantwoorden  / 
 19. Mary

  Ik ben blij dat jij m’n baas niet bent zeg!Wat een hypocriete gedachte,waarschijnlijk zo’n mannetje dat over lijken gaat…
  Hartstikke goed van deze werknemer die de verantwoording voor de gezondheid van zijn kindje neemt en gewoon die vaccinatie heeft gehaald.Ik hoop dat je werknemer lekker 2 weken thuis blijft om uit te zieken,van mij mogen het er ook 3 zijn!
  Je zou er natuurlijk ook een positieve draai aan kunnen geven,als jij straks gevloerd bent door de Mexicaanse griep en thuis zielig ligt te zijn in bed dan heb je in ieder geval één werknemer die de boel draaiende kan houden!Hij is immers gevaccineerd!

    /   Beantwoorden  / 
 20. Boed Veldman

  al 4 jaar heb ik een griepprik gehad en al 4 jaar ben ik
  daarvan flink ziek geweest tot wel aan de feestdagen toe.
  2 verschillende huisartsen houden het op toeval. ja, zo lust
  ik er nog wel een paar. in de griepprik zit namelijk een kleine
  hoeveelheid van het influenzavirus, anders kun je geen
  weerstand opbouwen. dus dit jaar voor het eerst GEEN griepprik
  genomen. tot nu toe voel ik me prima en NIET ziek.

    /   Beantwoorden  / 
  1. koen

   Maar het influenzavirus dat in het vaccin zit, is niet meer “actief” en kan zich niet meer “vermenigvuldigen”. Dus echt griep krijgen kan eigenlijk niet. Maar je kan wel reageren op zo’n vaccin. Bovendien heeft je lichaam 1 a 2 weken nodig om voldoende antistoffen aan te maken. Dus binnen die weken kan je nog wel griep krijgen van andere personen. Ook verkoudheden en buikgriep kan je dus nog wel krijgen, heeft niets te maken met “echte griep”. Ik neem elk jaar een griep vaccin ( paar dagen wat moe.) maar verder nooit geen griep meer gehad. Werkt wel degelijk. Maar ieder moet dat voor zichzelf uitmaken of ze een griepvaccin laten zetten of niet.

     /   Beantwoorden  / 
   1. anne

    waarom via de huid is t niet zo dat je de dingen via de mond moet krijgen? dan zou de lever de schadelijke stoffen eruit halen. doe je huiswerk mensen!!! waarom via de huid? Ik ben er zo wie zo tegen maar het lijkt wel of zo’n spuit net n dief is die het lichaam binnensluipt. schadelijke stoffen zat. Mn kinderen zijn niet ziek geworden, en hebben ze ook niet gehad. merendeel vd klas wel,en lagen ziek thuis. Wel vonden ze het vreemd dat hij het niet ging halen en zij wel. M’n vader snapt er nog steeds niks van. Hmm typisch hoor

      /   Beantwoorden  / 
 21. patricia

  Ik ben sinds zaterdag erg verkouden,lig voornamelijk in bed.
  Ik heb erg keelpijn,hoofdpijn,opgezette pijnlijke nekspieren.
  nu kan ik a.s woensdag de griepprik komen halen maar ik twijfel erg.
  Heb ik nu ik zo verkouden ben meer last op bijwerkingen of dat ik nog meer beroerd word?
  vorig jaar voor het eerst de prik gekregen en toen had ik alleen 2 dagen een erg pijnlijk arm.

    /   Beantwoorden  / 
 22. H.de Goede

  Ik was al verkouden toen ik om de prik ging en lig nu een paar dagen met hevige hoofdpijn en overgeven op bed

    /   Beantwoorden  / 
  1. maria

   ik had beging oktober al last van hoest keel en oorpijn ,al enkele dingen geprobeerd maar geen verbetering.
   huisarts gekontacteerd vond niets verontrustend.
   heb die dag wel griepspuit gekregen.nu 6 maanden later ben ik met van alles aan het sukkelen ( ik had toen geen koorts) ik heb alle dagen brandende keelpijn en pijn op de borst , sinds kort brandende ogen en brandende geslachts organen .en ook jeukende en soms pijnlijke oren.heb al van alles laten onderzoeken, maar men vind niets.
   men heeft vorige week de diagnose fybromyalgie gesteld,maar huisarts gelooft daar niet echt in.(symtomen kloppen niet helemaal)
   mijn symtomen kloppen voor 100% met het syndroom van SJÖGREN een niet zo bekende ziekte. Maar ik vind het wel raar, al deze klachten gekregen na griepspuit.(ZOU NATUURLIJK TOEVAL KUNNEN ZIJN ) wie kan er mij raad geven, ik ben ten einde raad!!!!!!!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Sonja

    Hallo Maria, ik heb sjogren, en ja je hebt wel de klachten van deze vervelende chronische ziekte. Er is een website onder reuma.nl daar kan je alles lezen over deze auto-immuunziekte. Ik wens je veel sterkte.
    Met vriendelijke groet, Sonja

      /   Beantwoorden  / 
 23. joanne

  Ik hoef die troep niet. als we dat nodig zouden hebben zou dat wel in de bijbel staan niet dan? En die is van alle tijden. waar het staat Gen 1 De Heer heeft ons Zijn natuur gegeven met daarin gezonde groenten, vruchten en zaden/kruiden. Het gaat altijd om macht en geld. pfff

    /   Beantwoorden  / 
 24. ton

  dit jaar voor het eerst wel negatieve bijwerking gehad van de jaarlijkse griepprik namelijk problemen op sommige plekken van mijn tandvlees en dat sommige kiezen pijn deden bij het eten wanneer er een beetje druk op gezet werd bij het kouwen.zeer irritant en pijnlijk.is minder geworden door in de loop van de dag 6 paracetamol tabletten ingenomen te hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 25. patricia

  Ik heb dit jaar de prik niet gehaald,heb erg getwijfeld maar besloten het aan de natuur over te laten

  En @Ton…van dat tandvlees…denk dat je daar ook zonder de griepprik last van had gekregen.

    /   Beantwoorden  / 
 26. maria

  Ik heb in maart dit jaar ook al gereageerd,had toen ook allerlei klachten, met de gedachte dat het aan de griepspuit lag.
  Heb 2 weken geleden weer een griepspuit laten zetten en heb totaal nergens last van gehad. Je mag je alleen niet laten inenten wanneer je koorts hebt.Ben vorige winter ook totaal niet verkouden geweest.Ik laat ze zetten omdat ik al genoeg klachten heb door fybromyalgie en het anders met de griep nog erger zou zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 27. René te Morsche

  Heb voor het eerst de griepprik gehaald. Heb nu last van pijnlijke nekspieren en hoofdpijn. Voel me daarnaast wat duizelig en heb last van mijn maag. Bekende bijwerkingen?

    /   Beantwoorden  / 
 28. Corrie

  Mijn ouders, beiden in de 80, hebben dit jaar voor de zoveelste keer een griepprik gehad. Vorig jaar voelde mjijn vader zich na de prik weken lang niet lekker. Veel hoesten, proesten en snuiten.
  Hij nam zich voor om geen griepprik meer te laten zetten.
  Dit jaar hebben ze nu allebei pijnlijke spieren in de schouder, armen en polsen aan de kant waar de prik is gezet. Vandaag gaan ze naar de huisarts om e.e.a. te bespreken.
  Beter is het om Echinaforce te gaan slikken in september en dit volhouden tot de “R”uit de maand is, dus tot mei.
  Mijn vader is nu ook weer continue verkouden. Lekker hoor, zo’n griepprik. Alleen de pharmaceutische industrie wordt er beter van. Natuurlijk is er een groep waarvoor het misschien iets doet, Maar als zelfs mijn kerngezonde man van 65, die zelden iets meer heeft dan een verkoudheid een uitnodiging krijgt om te laten prikken… nee, falikant TEGEN dus.

    /   Beantwoorden  / 
 29. Annie

  Ik ben er soms wel en soms niet beroerd van. Toch heb ik bewust een afweging gemaakt. Ik ben aan het opkrabbelen van een lange en hevige astmaperiode. Een longontsteking door griepnwil ik uutsluiten en ik reageer heftig op pretnison die je bij luchtweg ontstekingen krijgt. Zo moet iedereen de risico’s afwegen. Als de astma volgend jaar weer meer verbeterd is zal ik minder makkelijk de griepprik nemen denk ik.

    /   Beantwoorden  / 
 30. Marlies

  Tegenwoordig hoor ik eigenlijk niet veel meer over griepprikken. Is het achterhaald of zou het z’n werking verloren zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 31. judith

  en dat vind ik dus heel vreemd, dat ze daar geen antwoord op hebben. wat houden ze achter? want daar vind ik het steeds meer op lijken, dat ze wat achterhouden.

    /   Beantwoorden  / 
 32. Joanne

  Klopt Judith doe zelfonderzoek meer dan genoeg antwoorden hoor. en anders wil ik t er best neerzetten hier. U vraagt wij (ik) draaien (zet)

    /   Beantwoorden  / 
 33. Joanne

  opzoeken voor je Judith je zegt t maar!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.