In de rij voor de griepprik

‘Mijn vader is in 1921 aan de Spaanse griep overleden, dus ik zie het belang van de griepprik absoluut in.’ De 86-jarige W.H. de Roos kwam gistermiddag maar wat graag de griepprik bij de Huisartsenpraktijk Turfmarkt halen.

Foto MONIQUE KRUIZINGA

De praktijk is een van de eerste in Zwolle waar de griepprik wordt verstrekt. De 2350 spuiten die waren besteld, kwamen donderdag binnen. Gisterochtend stonden de eerste van de 2800 opgeroepen patiënten al op de stoep. Ze vallen allen binnen de doelgroep 65-plussers en chronisch zieken.

Meestal komt vijftig tot zeventig procent van de patiënten opdagen, weet verpleegkundige Lubke van ’t Hul uit ervaring. ‘Een aantal mensen wil de prik niet omdat hij geen garantie biedt dat je geen griep krijgt.

Er zijn ook mensen die zeggen: Als ik ziek word, dan word ik ziek. De natuur moet zijn beloop krijgen.“ En er is een categorie die denkt bij een voorgaande griepprik juist ziek te zijn geworden. Het verband daartussen is altijd moeilijk aan te tonen.’

In totaal zestien verpleegkundestudenten spoten aan de lopende band het vaccin in de bovenarmen van de patiënten. De veel gestelde vraag of het vaccin hetzelfde is als het Israëlische vaccin dat in opspraak raakte na enkele sterfgevallen, kon ontkennend worden beantwoord. ‘We gebruiken voor onze patiënten een ander vaccin.’

Bron: De Stentor

Zie ook:

-Bijna kwart volwassenen krijgt griepprik

-Het monster van 1918

Lees ook:Hoogervorst wil ook eerste griepprik
Lees ook:10 meest gestelde vragen over de Mexicaanse griep
Lees ook:Het is weer tijd voor de griepprik
Lees ook:Helft verpleegkundigen neemt griepprik
Lees ook:Weinig bijwerkingen Mexicaanse griepprik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.