Griepprik bij verzorgers redt ook patiënt

 

De sterfte in verpleeghuizen in het griepseizoen daalt als ook het personeel zich in laat enten tegen griep. Een omvangrijke studie in Britse verpleeghuizen bevestigde dat. Tijdens een normaal griepseizoen vielen op elke honderd inwoners 11 doden in instellingen waar werknemers werden aangemoedigd om een griepprik te halen; in verpleeghuizen zonder vaccinatie waren dat er 15.

 

Het onderzoek, uitgevoerd in 44 instellingen, verscheen vrijdag online in het British Medical Journal. Er waren ook minder ouderen met griepsymptomen, en minder ziekenhuisopnames vanwege griep.

Zes jaar geleden toonde een andere Britse studie ook al een groot effect aan van griepvaccinatie op sterfte, in een jaar met een zeer zwaar griepseizoen. Nu is aangetoond dat het prikbeleid voor werknemers ook werkt bij een normale griepgolf, en ook als al veel ouderen in het verpleeghuis gevaccineerd worden. Volgens de auteurs slaat een griepprik bij oude mensen vaak niet goed aan. Bij een uitzonderlijk lichte griepgolf (in de winter van 2004-2005) had het inenten van personeel geen effect.

In Nederland is het inenten van het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen nog geen gemeengoed, zo bleek deze zomer na een inventarisatie van de GGD Groningen. Hoewel veel instellingen wel een griepprik aanbieden, maakt meestal minder dan 15 procent van de werknemers van die mogelijkheid gebruik. In de huidige Britse studie was tussen de 40 en 50 procent van de staf gevaccineerd.

De beroepsvereniging van verpleeghuisartsen NVVA beveelt een griepprik voor medewerkers wel aan, net als de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding. De GGD Groningen schrijft dat de werknemers vaak niet begrijpen dat de prik niet bedoeld is om henzelf gezond te houden, maar voor de bewoners.

In oktober zei minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) na vragen van Kamerlid Gerdi Verbeet (PvdA) dat hij geen standpunt inneemt tot de Gezondheidsraad met een advies komt. Dat advies wordt binnenkort verwacht.

Bron: NRC

Zie ook:

- Geen griepprik voor verpleeghuispersoneel

- Onnodig veel doden door weigering griepprik

Lees ook:Verplichte griepprik in de zorg?
Lees ook:‘Gezondheidspersoneel moet griepprik krijgen’
Lees ook:Advies: griepprik ook voor mensen boven de 60
Lees ook:Discussie over effect griepprik bij ouderen
Lees ook:Griepprik werkt niet bij ouderen: nut nauwelijks aangetoond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.