Discussie over effect griepprik bij ouderen

De griepprik zorgt ervoor dat minder ouderen overlijden of in het ziekenhuis worden opgenomen als gevolg van griep. Dat schrijven Amerikaanse en Nederlandse wetenschappers in een donderdag verschenen artikel in The New England Journal of Medicine.

Andere onderzoekers plaatsten vorige maand juist twijfels bij het nut van de inenting. De Gezondheidsraad wil in Nederland blijven inenten, schreef zij donderdag aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA).

De vaccinatie voor ouderen vermindert het risico op overlijden met 48 procent, zeggen de onderzoekers in The New England Journal of Medicine. Het aantal ziekenhuisopnamen voor longontsteking of griep worden door de inenting met 27 procent teruggebracht.

Hun onderzoek beslaat een periode van tien jaar, waarin ruim zevenhonderdduizend mensen van 65 jaar of ouder uit onder meer de Amerikaanse staten Oregon, Wisconsin en Minnesota zijn onderzocht. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat een onderzoek naar het effect van de griepprik over een lange tijd is berekend.

In een in september verschenen studie van Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift The Lancet Infectious Diseases werd het effect van de inenting juist betwijfeld. Deze onderzoekers zeggen dat de inenting alleen werkt bij jongere mensen. Ook menen ze dat studies naar het nut van de prik onvoldoende bewijs hebben geleverd om aan te stellen dat het aantal aan griep bezweken ouderen is afgenomen door de inenting. Er zouden te weinig ouderen bij betrokken zijn, vooral in de leeftijd van 70 jaar of ouder.

De Gezondheidsraad heeft Klink donderdag een brief geschreven over de uitkomsten die in The Lancet zijn verschenen. Daarin adviseert de raad mensen van 60 jaar en ouder te blijven vaccineren, ondanks de twijfels in The Lancet. Huisartsen zijn deze week weer begonnen met het inenten van ouderen met het griepvaccin. In totaal krijgen bijna drie miljoen mensen een prik.

Bron: Novum

Lees ook:Griepprik zinvol voor ouderen
Lees ook:Griepprik werkt niet bij ouderen: nut nauwelijks aangetoond
Lees ook:Mexicaanse griep besmet vooral jongeren
Lees ook:Klink: ‘vaccin tegen Mexicaanse griep is veilig’
Lees ook:Kinderen tegen Mexicaanse griepprik

5 reacties op “Discussie over effect griepprik bij ouderen

 1. hen

  heb 13 jaar griepprik gehad. ben 13 jaar in maart en april flink ziek geweest. 2 jaar geleden ruim 40 graden koorts. toen besloten griepprik niet meer te nemen. Resultaat: sindsdien nooit meer ziek geweest.
  Mijn broer is zijn hele leven nooit ziek geweest, niks helemaal niks!. Nu 3 jaar griepprik gehad (hij is nu 65+) – resultaat 3 jaar achter elkaar langdurig ziek geweest.
  dat amerikaanse onderzoek zou wel eens heel erg kunnen kloppen!~!

    /   Beantwoorden  / 
 2. loonen

  klopt mijn vader was 66 en had last van zijn luchtwegen heeft die spuit toch laten zetten ,
  Daarna zijn zijn klachten heel snel verergerd en het jaar daarop stierf hij aan longkanker uit gezaaid naar de lever. Nu beweer ik natuurlijk niet dat hij kanker heeft gekregen van die spuit maar ik weet wel voor 99 % zeker dat het zijn ziekte proces heel erg versnelt heeft.
  Dus is het juist riskant voor mensen met een verzwakte gezondheid mijn moeder haalt de spuit niet meer zij is er ook een tijd ziek van geweest

    /   Beantwoorden  / 
 3. F.Floor (61)

  Dit sterfteverhaal kan kloppen. Eensdeels wordt dat veroorzaakt omdat het virus gekweekt wordt in kippeneieren waarvan het lichaam vreemd op dat eiwit reageren kan.
  Het is simpelweg een geldkwastie: er bestaat ook een griepspuit met C-6 technologie met menselijke cellen maar wordt niet verstrekt.
  Het gevolg is dat de griepspuit slechts werkt bij 14% der mensheid en bij de overigen doet hij helemaal niets (hoop ik).
  Ik weet inderdaad ook van enkele schandalen waarbij in de griepspuit hele andere dingen inzaten dan erop stond oa. kraanwater. Deze affaire speelde in Belgie + NL rond 2003 maar dat zou je aan de Keuringsdienst van Waren moeten navragen wat er toen inzat – dokters klemmen hun lippen stijf op elkaar.
  Meer info: http://www.promootio.nl/floor en scroll naar griep.txt voor een zoektocht ernaar.
  Wat uitgezaaide longkanker betreft, dit is in de meeste gevallen radongas geweest in de buurt van elektroleidingen, minder vaak is het gewoon ingeademd zand geweest of een door de dokter “gemiste” longontsteking.
  De prognoses zijn slecht. Mischien heb je er iets aan, bv. de kankerfile Odijk.txt

    /   Beantwoorden  / 
 4. G.Sanders

  L.s.,
  Achtergrond:Diabetes Mellitus 1 sedert 1948.
  Zoals jaarlijks j.l. Donderdag griepspuit gehaald. N.B.Ik voelde me al wat “grieperig”:lichte hoofdpïjn,onder-temperatuur(34,9), pijn in botten en verstopte neus. J.l. Vrijdag voelde ik me echt beroerd.B.g.symptonen zijn verergerd.Met de nodige paracetamol kan ik het ellendige gevoel enigszins onderdrukken.
  Bloedsuikers blijven gelukkig stabiel(tussen 5-8 mMol),maar ik moet blijven meten en ingeval van uitschieters:kortwerkende insuline bijspuiten (Novo-Rapid). Ik geloof beslist dat de griepspuit mijn situatie behoorlijk verergerd heeft. Twijfel of ik vlgd jaar opnieuw een gr.spuit ga halen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. F.Floor (61)

  Dit kan heel goed kloppen. Officieel mag de griepprik alleen verstrekt worden aan gezonde mensen (en diabetis type-1 = een ontstekingstype waarbij het lichaam door het eigen afweersysteem wordt aangevallen en om dat effekt staan enkele virussen al bekend).
  Wel, ik ben geen arts maar laat 1 ding heel duidelijk zijn: wie zich anders dan anders gevoelt MOET EERST UITZIEKEN alvorens je de griepprik mag halen – dat is voorschrift en deze medische regel is hier kennelijk geschonden. U had tel. moeten verplaatsen.

  Over type-1 is verder nog bekend dat hij op 8-jarige leeftijd explodeert met een toename van patientenaantal > dan 1000%.(!)
  Idem 4 jaar later, dus rond de 12e is er weer zo een snelle stijgpiek van rond 500%.
  Een verklaring ontbreekt.
  Voorts hebben kinderen van alochtone ouders zo’n 8 malen meer kans suiker type-1 te krijgen dan hun blanke autochtone vriendjes.
  Omdat bij type-1 iedere vorm van erfelijkheid ontbreekt is hier ook al geen verklaring voor (immers dit is een ontsteking en ontstekingen zijn helemaal niet erfelijk natuurlijk, dit is kolder).
  Dan kom je op een ander punt waar alternatieven naar zoeken en dat is dat in alochtone huisgezinnen heel wat gestompt en gemept wordt vooral in de buik, + gecombineerd met mierzoete liflafjes. Het is in die kringen namelijk bekend dat sommige psychisch gerelateerde ziekten zoals COPD, Crohn, incest en Ulcerosa aan een zwaar psychisch trauma met 1 der ouders gerelateerd staan. Van Colitis-Ulcerosa staat dit vast(J.Groen) en de arts schreef nog wel meer wat niet goed is uitgezocht.

  En tenslotte wijs ik erop dat inname van voldoende ascorbinezuur (= E-300) bij diabetis volgens de Italiaanse internist Mervyn een “medische verplichting” is en
  daar had uw arts op moeten wijzen. Omdat dit spul (een krachtig zuur) een aanvullend voedingsmiddel is mag hij u dit niet voorschrijven vanwege problemen met het ziekenfonds – maar u vertellen dat inname een medische verplichting is had hij eigenlijk wel moeten doen anders kan u dit uw benen kosten of zelfs uw hart. Op mijn toemalig advies levert uw eigen apotheek dit aanvullende zuur gewoon uit tegen redelijk tarief en in tabletvorm sinds 1995.
  (LET OP: nooit op nuchtere maag, alleen in meelspijzen zoals pap innemen)
  Het zuur heeft 1 nadeel: al je rimpeltjes trekken weg zodat ikzelf er 20 jaar jonger uitzie en dan zeggen: o dat doe je wel even.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.