Griepprik verlaagt testosteronspiegel

Als je immuunsysteem een nieuw kunstje moet leren, zakt je testosteronspiegel. Dat gebeurt ook als je een vaccin krijgt tegen een virus, ontdekten onderzoekers van de University of California in Santa Barbara. Studenten die een griepprik kregen liepen twee weken na de prik rond met een licht verlaagde testosteronspiegel.

Testosteron is een anabool hormoon. Hoe hoger de testosteronspiegel, hoe meer het lichaam is gericht op voortplanting en spiergroei, en des te minder op het immuunsysteem.

Toch heeft ook het immuunsysteem energie nodig. Het lerende deel van het immuunsysteem speurt voortdurend naar nieuwe vreemde indringers, en als het die ontdekt roept het een categorie cellen in het leven die de indringers te lijf kunnen gaan. Dat kost energie. Een hoge androgeenspiegel is slecht voor het immuunsysteem omdat androgenen het immuunsysteem beroven van energie.
Daarom is de hoeveelheid androgeen die we van nature aanmaken beperkt. De evolutie heeft korte metten gemaakt met individuen met een torenhoge aanmaak van androgenen.
Tot zover de theorie. Maar klopt hij ook?

Dat onderzochten de Amerikanen door middel van een experiment met zo'n veertig studenten. De studenten kregen een griepprik, een vaccin tegen een influenzavirus. Een vaccin bevat een verzwakte ziektekiem, die het lichaam niet meer echt ziek kan maken maar het immuunsysteem wel prikkelt een nieuwe klasse immuuncellen te maken. Die kunnen dan afrekenen met de niet-verzwakte indringers. Het toedienen van een vaccin is een stoomcursus voor het immuunsysteem, die het lichaam overigens minder energie kost dan besmetting met de originele ziektekiem.

De onderzoekers maten de testosteronspiegel bij twintig studenten voordat die een griepprik kregen, en maten de spiegel twee weken na de prik. Ze deden hetzelfde bij een controlegroep die geen prik kreeg.

De Amerikanen gaan ervan uit dat een echte besmetting een drastischer effect op de testosteronspiegel heeft. Ze hebben in ieder geval bevestiging voor hun theorie gevonden. "The present results suggest that pathogen exposure can cause a decline in T, presumably as a means of prioritizing energy investment away from mating effort and into immune responses", schrijven ze.

bron: ergonics.com

Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (3)
Lees ook:Israëliers dood na griepprik
Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (1)
Lees ook:Mexicaanse griep? Mooi niet!
Lees ook:De griepprik als medische autogordel

3 reacties op “Griepprik verlaagt testosteronspiegel

 1. Kees

  De stelling lijkt te kloppen met mijn persoonlijke ervaring, dat ik telkens aan het eind van een periode van een griepje een tijdelijke toename van mijn libido kan merken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Joshua

  Elke keer dat je de griep krijgt gaat je testosteron dus omlaag, duhhh! Alleen is mijn drive nu minder en mijn spiermassa neemt meer toe met sporten (30 nu, vroeger 16-18 en ouder). Bij een hoge seks-drive heb je immers een hoge testosteronwaarde. Vroeger had ik een hogere stofwisseling en nu een tragere, nu heb ik meer vetaanwas en ben ik minder snel ziek. Mijn lichaam kent de meesten virussen dus al. Mijn vetaanwas zorgt voor een betere warmtehuishouding. Sporten zorgt voor meer hormoon en verlaagt de cortisol, misschien moet je ook gekeken worden naar het cortisolgehalte? Want mijn eigen ervaringen stroken niet met dit onderzoek. het immuunsysteem heeft ook energie nodig, ja dat snap ik maar misschein moet je in het onderzoek dan ook kijken naar de mitochondriën en telomeren. Ik vind onderzoeken altijd zo beperkt. Er wordt gekeken naar kleine verbanden maar niet naar het groter geheel. Zonde van het geld en veel bullshit, echt, allemaal super-onzinnig!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Joshua

  Meer testosteron zorgt ook voor het nemen van meer risico’s. Stress maakt je dan weer vatbaarder voor ziekten plus de risico’s die je neemt en dit in de hand kan werken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.