Mexicaanse griep, wel of niet vaccineren?

Het is inderdaad zo dat de Mexicaanse griep voor gezonde mensen – op een enkele uitzondering na – niet bedreigend is. Er bestaat een risico op bijwerkingen van de vaccinatie; soms zelfs ernstige bijwerkingen. Maar dat risico is heel erg klein.

Mensen met een risico op complicaties doen er echter verstandig aan om zich zo goed mogelijk te wapenen tegen elke griep, dus ook tegen de Mexicaanse. Het risico op complicaties bij griep is veel en veel groter dan het risico op bijwerkingen bij vaccinaties. Sommige mensen blijven aarzelen: moeten we ons wel of niet laten vaccineren?

Er zijn zaken waar u op moet letten:

Mensen met een stoornis in het immuunsysteem zouden verkeerd kunnen reageren op een vaccinatie, dus ook op een griepvaccinatie. Vraag in dit geval uw arts om advies.

Mensen die vroeger wellicht na een vaccinatie het Guillain-Barré syndroom hebben ontwikkeld, wordt afgeraden om zich te laten vaccineren.

Het is niet aan te bevelen om direct voor of na een infuus met bijvoorbeeld Myozyme of immunoglobuline een vaccinatie te halen. Het is onbekend of het één invloed heeft op het ander. Twijfelt u, raadpleeg dan uw arts.

Mensen die prednison slikken zouden ook na vaccinatie minder weerstand op kunnen bouwen. Bij mensen met een verminderde hart-longfunctie,is het wellicht raadzaam wanneer ook de verzorgers en gezinsleden gevaccineerd worden. De huisarts moet beoordelen of zij in aanmerking komen voor gratis vaccinatie.

De richtlijn luidt als volgt:

“…Als u als mantelzorger van iemand met een zeer hoog risico op ernstige ziekte of sterfte door griep in aanmerking komt voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A, dan kunt u zich melden bij de huisarts. Deze beoordeelt of u inderdaad als mantelzorger in aanmerking komt voor vaccinatie. Dit is afhankelijk van de aandoening(en) van degene die u verzorgt…”

Bron: Medicalfacts

Lees ook:Begin vaccinatie tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Feiten over de Mexicaanse griep
Lees ook:‘Algehele vaccinatie Mexicaanse griep niet nodig’
Lees ook:Mexicaanse griep en zwangerschap
Lees ook:Campagne griepprik succesvol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.