Griepgruwel: ‘Kwik in griepvaccin is schadelijk’

Geruchten over de Mexicaanse griep, het vaccin en medicijnen zijn hardnekkig. Vooral op internet zijn zin en onzin moeilijk van elkaar te onderscheiden. In de serie Griepgruwelen brengt de Wereldomroep duidelijkheid. In deel 1 aandacht voor de veelgehoorde claim dat er kwik in het H1N1-vaccin zit.

De kwestie werd weer eens aangekaart door Aruba. Milton Ponson van de ontwikkelingsorganisatie Rainbow Warriors stuurde een brief aan het Nederlandse parlement waarin hij klaagde over het ‘giftige’ cadeau van de Nederlandse staat aan Aruba en de Antillen. Ponson maakt zich grote zorgen over de toevoeging Thimerosal aan het griepvaccin. “Dit soort kwikverbindingen worden bij andere vaccins niet meer gebruikt”, zegt Ponson. Er is voor het H1N1-vaccin onvoldoende aangetoond dat het middel niet giftig is.”

Conserveringsmiddel

De term kwikverbinding klinkt in dit geval enger dan gerechtvaardigd. Thimerosal is een organische kwikverbinding die dient als conserveringsmiddel. Een normaal vaccin, tegen bijvoorbeeld mazelen of polio, bestaat uit één dosis per spuitje. Maar van het griepvaccin zitten er tien eenheden in een potje. Reden: vanwege de grieppandemie waren snel grote hoeveelheden vaccin nodig.

Dat betekent dat een conserveringsmiddel nodig is om het vaccin te beschermen tegen ziektekiemen zodra het potje opengaat. De toevoeging van Thimerosal is daarom een eenmalige uitzondering, veroorzaakt door bijzondere omstandigheden.

Broodje paling

Het middel kan echt geen kwaad, benadrukt Marien Weststraten van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) “Het is niet hetzelfde als het kwik dat je vroeger in de kwikthermometer aantrof. Het is een organische kwikverbinding die binnen een week het lichaam weer verlaat. En bovendien praten we over een hele kleine concentratie per dosis.”

Nog even voor de duidelijkheid: in een broodje paling zit meer kwik dan in het griepvaccin, zegt Marien Weststraten. En dat kwik is wél van de schadelijke soort.

Bron: Radio Wereldomroep Nederland

Lees ook:Nederlandse wetgeving verbiedt vaccin ingrediënt Thimerosal
Lees ook:Bevechters griepvaccin ‘voor verkeerde rechter’
Lees ook:Duitse politici krijgen ander (‘veilig’) griepvaccin dan de bevolking
Lees ook:Het is nog niet te laat om u te laten vaccineren tegen de seizoensgriep
Lees ook:Internationale griepconferentie verwacht massa’s doden en sociale chaos

2 reacties op “Griepgruwel: ‘Kwik in griepvaccin is schadelijk’

 1. Willem de Zesde

  Thimerosal is schadelijk en niet voor niets verboden in de USA.
  Maar Squaleen is erger, Squaleen, wat weliswaar een lichaamseigen stof is, maar niet intraveneus in een grote hoeveelheid direct in het bloed gespoten dient te worden.
  Squaleen wordt door onderzoek direct gelinkt aan het Golf-oorlog syndroom, maar in “ons” vaccin zit 1.6 miljoen keer meer Squaleen dan in de vaccins die de Vs-militairen kregen, en waarbij de schadelijke werking zich pas later openbaarde.
  Ik hou mijn hart vast, ik hoop zelfs dat ik het mis heb, anders wordt dit de grootste genocide die ooit plaatsvond

    /   Beantwoorden  / 
 2. Joris

  Het schijnt dat de halfwaardetijd van Thiomersal in hersenen 24 dagen is i.p.v. 7 dagen (zoals in het bloed). Dit beweert Janna Koppe, emeritus hoogleraar neonatologie van de Universiteit van Amsterdam http://www.leugens.nl/2009/11/29/rivm-verdraait-feit-over-vaccin/

  Is er iemand die dit ‘indianenverhaal’ zoals Klink dat zo mooi noemt, kan weerleggen?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.