Tweede dode Mexicaanse griep in Nederland

In Nederland is een tweede persoon overleden aan de Mexicaanse griep. Het gaat om een 58-jarige man. Net als het eerste slachtoffer was hij al ernstig ziek voor hij griep kreeg.

De man is in het ziekenhuis gestorven. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekendgemaakt.

Het RIVM maakt niet bekend waar de man vandaan komt of waaraan hij leed. Hij moest naar het ziekenhuis vanwege de griep. In de afgelopen week zijn in totaal tien personen opgenomen geweest. Sinds april zijn 46 mensen in Nederland in het ziekenhuis behandeld.

Op 4 augustus stierf de eerste patiënt in Nederland aan Nieuwe Influenza A. Het slachtoffer was slechts zeventien jaar oud.

Mindere weerstand

In principe kan iedereen aan griep sterven, maar over het algemeen overlijden alleen mensen met een verminderde weerstand.

Problemen komen vaker voor bij groepen als ouderen, hart- en longpatiënten en diabetici. Zij krijgen sneller complicaties als een longontsteking die hen fataal kunnen worden.

Aan een gewone griep gaan jaarlijks duizend tot tweeduizend mensen dood. De Mexicaanse griep is vooralsnog te vergelijken met een normale griep, alleen worden nu meer mensen ziek. Daarom kan het aantal sterfgevallen hoger uitvallen. Schattingen over sterftecijfers lopen uiteen.

Gestopt met tellen

Sinds eind april raakten in Nederland zeker honderden mensen besmet met het virus. Het RIVM is gestopt met tellen, omdat dat ondoenlijk is.

Ook wordt bij de meeste mensen niet meer gekeken of ze het virus hebben opgelopen. Laboratoria zouden het werk anders niet meer aankunnen.

Risicogroepen

Artsen schrijven niet meer iedere patiënt vanzelfsprekend Tamiflu voor. Deskundigen hebben afgesproken de virusremmer alleen nog te geven aan risicogroepen.

De meeste mensen zijn twee tot zeven dagen ziek en herstellen daarna probleemloos. Ze hebben verschijnselen als spierpijn, koorts of een verstopte neus. Sommige mensen merken niet eens dat ze ziek zijn.

Lees ook:Veel vaker griep dan gemeld
Lees ook:Forse toename Mexicaanse griep in Nederland
Lees ook:Eerste resistente Mexicaanse griepvirus in Nederland
Lees ook:Ruim 150 besmettingen Mexicaanse griep
Lees ook:Niet langer automatisch Tamiflu

2 reacties op “Tweede dode Mexicaanse griep in Nederland

 1. O jee

  Wat niet helemaal duidelijk is of dit slachtoffer van deze grieppandemie het mexicaanse griep virus nu in het ziekenhuis heeft opgelopen of niet. In eerste instantie werd namelijk door het RIVM bericht dat de persoon in kwestie al langer in het ziekenhuis verbleef. Dit is na enkele uren vervangen door de zin: “Hij moest naar het ziekenhuis vanwege de griep”

  Hmmm….

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ellen

  Ik zit hier helemaal verkeerd (kon je mailadres nergens vinden, verwijder mijn reactie ook maar) maar ik wilde je even wijzen op een blogje van vandaag over de crisis en je boek Deflatie in aantocht: http://www.spaarblog.nl.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.