Categorie: "Osterhaus"

Nieuw: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Mijn nieuwe  e-book is uit, bijgewerkt tot op de dag van vandaag:

De Spaanse griep van 1918 was de grootste catastrofe ooit. De Eerste Wereldoorlog had circa 15 miljoen mensen het leven gekost, de grieppandemie ongeveer 50 miljoen. Deze massamoordenaar doodde in 24 weken tweemaal zoveel mensen als het aids-virus in de afgelopen 24 jaar.

Waar is de Mexicaanse griep gebleven?

De Mexicaanse griep is niet langer het gesprek van de dag. De aandacht ervoor kalft af, maar de grieppiek is nog wel te verwachten, volgens deskundigen.

In Finland is hij nog niet dodelijk, in Albanië laat hij het afweten en ook in Suriname hebben de meeste mensen slechts van hem gehoord. De Mexicaanse griep is in de meeste landen verre van ernstig te noemen. Het aantal doden lijkt vooralsnog mee te vallen.

Osterhaus: Jachtseizoen is geopend

„Als mensen me onderuit willen halen, moeten ze toch eerst de feiten goed op een rijtje hebben.” Vooraanstaand Nederlands viroloog Ab Osterhaus reageert donderdag getergd op publicaties in het Financieele Dagblad waarin wordt gesteld dat hij verder in opspraak is geraakt door zijn voorzitterschap van de internationale organisatie ESWI. ESWI wordt medegefinancierd door de farmaceutische industrie.

Kamer eist einde aan ‘dubbelrol’ van viroloog Ab Osterhaus

Minister Ab Klink van Volksgezondheid moet een eind maken aan de dubbelrol van viroloog Ab Osterhaus.
Dat eist een meerderheid in de Tweede Kamer. Osterhaus blijkt aandelen te hebben in een bedrijf dat meewerkt aan de ontwikkeling van vaccins tegen de Mexicaanse griep. Tegelijkertijd adviseert hij de overheid over de aanschaf van vaccins.

Spoeddebat over griepadviseur Osterhaus

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat met minister Ab Klink (Volksgezondheid) over vermeende belangenverstrengeling van viroloog Ab Osterhaus.

PVV-Kamerlid Fleur Agema verwees dinsdag naar mediaberichten over aandelen die Osterhaus zou hebben in een bedrijf dat vaccins ontwikkelt.

Osterhaus is ook een belangrijke adviseur van de regering voor de aanpak van de Mexicaanse griep.

Mexicaanse griep treft vooral kinderen

Het aantal gevallen van de Mexicaanse griep in Nederland is de afgelopen twee weken toegenomen en slaat vooral toe bij kinderen in de schoolgaande leeftijd, die hierdoor moeten thuisblijven.

Dit zegt Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in zijn tweewekelijkse gesprek met de Wereldomroep. De Mexicaanse griep is aanzienlijk vroeger dan de reguliere seizoensgriep die pas in oktober of november opduikt, zoals al was voorspeld. Maar volgens de viroloog is er nog geen sprake van een epidemische situatie. Het aantal griepgevallen ligt momenteel op vier tot vijf mensen per 10.000 inwoners. Er is pas sprake van een epidemie als minstens zes mensen per 10.000 inwoners zich met griepverschijnselen bij de huisarts melden.

Bekocht door een gewoon griepje

Na de officiële mededeling dat de Mexicaanse griep ’maar een gewoon griepje’ is, voelen veel mensen zich bekocht. Het gevaar is in hun ogen maandenlang aangedikt door deskundigen en de media. De Leidse viroloog Louis Kroes vindt dat verwijt deels terecht.

’Heb ik het nou goed begrepen dat mensen met de Mexicaanse griep voortaan geen Tamiflu meer krijgen omdat de ziekte niet erger is dan een gewoon griepje?”, vroeg een verslaggeefster afgelopen vrijdag op een persconferentie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In haar stem klonk ongeloof door. Verontwaardiging zelfs.

Griep doodt ook gezonde mensen

Meer dan de helft van alle ziekenhuisopnames en sterfgevallen door de Mexicaanse griep in de VS en Engeland betreft mensen die jonger zijn dan 45 jaar. Hoewel de meerderheid van hen al aan een ziekte leed, stierven toch ook tientallen mensen die tevoren nergens last van hadden.

Dat blijkt uit de laatste cijfers over het verloop van het griepvirus in Amerika en Engeland, zo meldt viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum. Deze landen lopen weken tot maanden voor op de Nederlandse situatie en dit biedt dus zicht op de mogelijke gevolgen in Nederland.