Dodelijke griepgolf

Europese Commissie houdt ernstig rekening met een spoedige uitbraak van een wereldwijde griepgolf.

De Commissie baseert zich ook op nieuwe gegevens van internationale deskundigen, volgens wie de kans op zo’n dodelijke griepgolf komende drie jaar 1 op 6 is.

Dat heeft Antoon Gijsens, naaste medewerker van Europees commissaris Kyprianou voor Gezondheid en Consumentenzaken, gezegd in Brussel op een bijeenkomst over maatregelen tegen een mogelijke wereldwijde epidemie.

Schatting: 40.000 doden

In het ergste geval zou zo’n pandemie in Nederland alleen al tot 40.000 doden kunnen leiden, volgens schattingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In die prognoses worden 4 miljoen mensen in een periode van 3 maanden ziek. Gedurende een normale griepepidemie sterven jaarlijks zo’n 900 mensen.

Gevaarlijke mutatie

Deskundigen houden er rekening mee dat het huidige vogelgriepvirus op zo’n manier verandert, dat het van mens tot mens overgaat. Vogelgriep heerst nog steeds in delen van Azië en Noord-Afrika. Nu het vogeltrekseizoen weer in volle gang is, wordt rekening gehouden met nieuwe gevallen in de Europese Unie, net als begin dit jaar. Maar ook de ontwikkeling van een andersoortige, agressieve griepvariant die in de hele wereld slachtoffers kan eisen, wordt niet uitgesloten.

1918 en 1968

Door de eeuwen heen zijn griepgolven op wereldschaal er altijd geweest. De laatste was in 1968, de HongKonggriep, met 700.000 doden. De bekendste en dodelijkste was die van 1918, de Spaanse griep, die 20 tot 50 miljoen mensenlevens eiste.

Gijsens zegt dat de Europese Unie momenteel alles in het werk stelt om een snelle verspreiding van een pandemie te voorkomen: ,,We zijn nu natuurlijk verder dan in 1918 of in 1968. We kunnen nu veel sneller maatregelen nemen dan toen, en veel eerder zien wat er aan de hand is en in welk deel van de wereld de eerste ziektegevallen zich voordoen.

Bron: AD (door Luuk Kortekaas)

Lees ook:Europese Commissie vertrouwt op bestrijding vogelgriep
Lees ook:EU krijgt veterinair crisisteam tegen epidemieën
Lees ook:Bijna half miljard voor bestrijding vogelgriep
Lees ook:‘Miljoenen griepdoden’
Lees ook:Vogelgriep kan elk moment verschijnen

2 reacties op “Dodelijke griepgolf

  1. Wil

    Na besmetting ben je minimaal 1 dag voordat je zelf verschijnselen begint te vertonen al bezig met anderen te besmetten. Kortom je bent er niet als je alleen zieken belet te vliegen. Dus ofwel het vliegverkeer lamleggen of accepteren dat de dodelijke griep (niet de vogelgriep) in enkele dagen tijd over de hele wereld verspreid is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric

    inderdaad maken de incubatietijd en het vliegverkeer het zeer moeilijk om de verspreiding van influenzavirussen tegen te gaan. Dat we nu “veel eerder zien wat er aan de hand is dan toen” is een waarheid als een koe. In 1918 was men nog in de veronderstelling dat de pandemie werd veroorzaakt door een bacterie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.