Bezorgdheid over nieuwe griepvariant

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt een noodcomité samen naar aanleiding van het opduiken van een nieuwe griepvariant in Mexico en de Verenigde Staten. Het comité moet onderzoeken of de nieuwe variant een gevaar is voor de internationale volksgezondheid.

De nieuwe griepvariant is ontdekt in Noord-Amerika. In Mexico zijn zeker 12 patiënten eraan overleden; de dood van tientallen anderen wordt ermee in verband gebracht.

Scholen sluiten

De Mexicaanse overheid heeft besloten alle scholen in en rond Mexico-Stad te sluiten. De autoriteiten raden Mexicanen aan drukbezochte gelegenheden voorlopig te mijden. In de Verenigde Staten zijn tot nu toe zeven mensen ziek geworden, maar die werden allemaal weer beter.

Opmerkelijk is dat de patiënten in Texas en Californië niet met varkens in contact zijn geweest. Het is dan ook onduidelijk hoe de griep wordt overgedragen.De nieuwe griepvariant is een niet eerder vertoonde combinatie van virussen die voorkomen onder varkens, vogels en mensen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft vooralsnog geen negatief reisadvies voor Mexico. De ambassade onderhoudt nauw contact met de Mexicaanse autoriteiten over de uitbraak van varkensgriep. “Mocht het nodig zijn, dan wijzigen we het advies”, liet een woordvoerder weten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert reizigers die vanaf 17 april teruggekomen zijn uit Mexico en binnen vier dagen minimaal 38,5 graden koorts hebben ontwikkeld, zich te melden bij de GGD.

Bron: NOS

Lees ook:Mexico meldt 29 griepdoden
Lees ook:Varkensgriep gaat de wereld over
Lees ook:Verdere toename griepgevallen onvermijdelijk
Lees ook:Aantal doden Mexicaanse griep stijgt
Lees ook:WHO verhoogt alarmfase griep niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.