De verschrikkingen van een grieppandemie

Een grieppandemie zou tientallen miljoenen mensen het leven kunnen kosten en wereldwijd een economische recessie of zelfs een depressie veroorzaken. Die waarschuwing deed de Wereldbank in oktober 2008 aan wereldleiders, die zich voornamelijk zorgen maken over de financiële malaise en economische crisis.

Volgens de Wereldbank zou in het ergste geval een pandemie – een wereldwijde epidemie - meer dan 70 miljoen mensen treffen en de wereldeconomie met bijna 5 procent laten krimpen. Sommige deskundigen denken echter eerder aan een dodental van 180 miljoen. Daarbij denken ze aan de Spaanse griep, die in 1918 ongeveer 50 miljoen slachtoffers eiste en waarschijnlijk ook begon met een vogelgriep variant die naar de mens oversloeg.

Een ‘milde’ pandemie, zoals de Hongkonggriep uit 1968, zou nu bijna 1,5 miljoen mensen het leven kosten en de wereldeconomie met 0,7 procent doen krimpen. Een ‘middelmatige’ pandemie, zoals de Aziatische griep van 1957, zou ruim 14 miljoen mensenlevens eisen en de wereldeconomie met 2 procent doen dalen.

De grootste economische impact komt doordat mensen hun gedrag gaan aanpassen en zullen proberen niet besmet te raken door zoveel mogelijk thuis te blijven. Zo zou de omzet in het luchtvaartverkeer, toerisme, transport en horeca met 20 procent kunnen afnemen tijdens het eerste jaar van een „ernstige” pandemie. Cijfers die bovenop de huidige economische crisis komen. Een drama dus van bovenmenselijke proporties.

Lees ook:Griepepidemie kan voor recessie zorgen
Lees ook:Vogelgrieppandemie zou 2 biljoen dollar kosten (1)
Lees ook:Mexicaanse griep zal economisch herstel aanzienlijk vertragen
Lees ook:Angst houdt mensen van de straat
Lees ook:Vogelgrieppandemie zou 2 biljoen dollar kosten (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.