Waar is de Mexicaanse griep gebleven?

De Mexicaanse griep is niet langer het gesprek van de dag. De aandacht ervoor kalft af, maar de grieppiek is nog wel te verwachten, volgens deskundigen.

In Finland is hij nog niet dodelijk, in Albanië laat hij het afweten en ook in Suriname hebben de meeste mensen slechts van hem gehoord. De Mexicaanse griep is in de meeste landen verre van ernstig te noemen. Het aantal doden lijkt vooralsnog mee te vallen.

Ook in de gedachten van de mensen zelf lijkt de griep minder te leven, constateert Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voor en tijdens de zomer maakte men zich behoorlijk zorgen over de impact van het virus, maar nadat duidelijk werd dat de ziekte vergelijkbaar was met een gewone griep en niet iedereen zou worden ingeënt, temperde de onrust. De aandacht verslapte.

Geeft niets, nuanceert Coutinho. ,,Zolang de mensen die straks een oproep krijgen om zich te laten inenten daar ook maar echt gehoor aan geven.” Echte problemen verwacht Coutinho daarbij niet. Nederland kent ook voor de gewone griep de hoogste opkomst in zijn vaccinatieprogramma. ,,Ik zie niet in waarom dat voor de Mexicaanse griep anders zou zijn”, meent Coutinho.

Bovendien, verwacht hij, gaat deze ziekte weer meer aandacht krijgen wanneer ‘om ons heen steeds meer vrienden en familieleden ziek worden’. En dat dit gaat gebeuren, staat volgens deskundigen nog altijd buiten kijf.

De Mexicaanse griep is nog lang niet over zijn hoogtepunt heen, stelt Gijs Ruijs, arts-microbioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie. Slechts zelden is de piek van een griepuitbraak al in september of oktober te zien, zegt hij. ,,Die komt pas echt in de winter.

Wanneer mensen meer bij elkaar zitten en het virus niet door de warmte kan uitdrogen.” Dat is dan ook de reden waarom het virus zich op het zuidelijk halfrond al wel verder heeft verspreid dan in Nederland, vertelt hij. ,,In een land als Australië is de winter zo’n beetje afgelopen. Hier moet het nog beginnen.”

Sinds eind april zijn wereldwijd ruim vierduizend mensen aan de gevolgen van de Mexicaanse griep overleden. Ongeveer 350.000 mensen werden ziek. In ons land werden sindsdien 114 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Vier mensen overleden.

Omdat ieder land de ontwikkeling van de ziekte op een eigen manier bijhoudt is het niet volledig duidelijk hoeveel mensen nu echt ziek zijn geworden van het virus.

Volgens Ruijs geeft ook dat aan dat het veel te vroeg is om stellig te zeggen dat het allemaal wel mee valt met de griep. ,,We weten het gewoon niet, hebben nu eenmaal geen glazen bol waarin we precies kunnen zien wat er gaat gebeuren.

Het is daarom maar goed dat we er vanaf het begin bovenop zaten. We kunnen beter achteraf zeggen dat we te voorzichtig zijn geweest dan dat we te laks waren.”

Toch is dat wel erg makkelijk gezegd, stelt arts en microbioloog Miquel Ekkelenkamp. Dat de griep nu nog niet op zijn hoogtepunt is, was te verwachten, maar de drukte eromheen was niet nodig geweest, meent hij.

,,Steeds werd gerefereerd aan de dodelijke epidemie die in 1918 uitbrak, maar toen wist men nog niet wat griep was en bestond er geen antibioticum”, zegt hij. ,,We hebben te overtrokken gereageerd, te veel gespeculeerd. En de minister van Volksgezondheid luisterde maar naar één man. Naar Ab Osterhaus, de enige man in de wereld die iederéén wilde inenten.”

We zijn te bang gemaakt voor een griep die niet anders is dan een normale griep, vindt Ekkelenkamp. Wat voor gevolgen dat werkelijk heeft, zal de komende tijd pas blijken.

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Staat Nederland een grote uitbraak van de influenza A /H1N1 te wachten?
Lees ook:Nederlander beseft ernst Mexicaanse griep
Lees ook:Kwam de Spaanse griep van 1918 uit Spanje? (1)
Lees ook:Nederland klaar voor griepgolf
Lees ook:Forse toename Mexicaanse griep in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.