Mexicaanse griep: feitenoverzicht

Sinds vorige week heerst er officieel een epidemie van de Mexicaanse griep (H1N1) in Nederland. Het komt nu wel erg dichtbij. Hieronder een kort overzicht van feiten en antwoorden op veel gestelde vragen over het nieuwe griepvirus.

Waarom is er zoveel ophef over deze griep?

Het is een nieuw griepvirus dat nog maar weinig mensen hebben gehad. Dat betekent dat relatief veel mensen dit virus zullen krijgen. In het najaar breekt het ‘griepseizoen’ aan. Oudere griepvirussen die zich in de zomer rustig hebben gehouden steken dan weer de kop op. Mensen die een virus al eerder hebben gehad hebben weerstand opgebouwd tegen zo’n virus en zullen dus niet opnieuw ziek worden. Elk jaar is er wel een groep mensen die nog niet ziek is geweest en dus ontvankelijk is voor één van de oudere griepvirussen.

De nieuwe variant van de griep (H1N1) is pas afgelopen voorjaar ontstaan. Sindsdien verspreidt het virus zich over de wereldbol. Op het halfrond waar het kouder is verspreidt het virus zich sneller dan op het warme halfrond. Voor het nieuwe H1N1 virus is dit dus de eerste gelegenheid om zich massaal over het noordelijke halfrond te verspreiden. Omdat nog vrijwel niemand weerstand heeft kunnen opbouwen tegen dit virus zullen er veel meer mensen ziek worden dan van de oudere griepvirussen. Het gevolg is dat er ook meer mensen in het ziekenhuis terecht komen of sterven.

Hoeveel mensen sterven er door de griep?

Bij een ouder griepvirus sterven er gemiddeld 800 tot 1000 mensen per jaar. Dit zijn vaak mensen die al iets onder de leden hebben; de ouderen en zwakkeren van de samenleving. Dit zijn de risicogroepen en deze mensen krijgen elk jaar een vaccinatie tegen het griepvirus dat dat jaar het meest voorkomt. Het is ook mogelijk dat een gezond iemand komt te overlijden door een ouder griepvirus, maar dat is een zeldzaamheid. Omdat dit virus veel meer mensen ziek zal maken, zullen er ook meer gezonde mensen komen te overlijden.

Zijn ouderen al beschermd tegen deze nieuwe griep?

Er zijn aanwijzingen dat mensen die zijn geboren voor 1957 beter beschermd zijn tegen het nieuwe griepvirus. Dit zou kunnen komen doordat ze al in aanraking zijn geweest met een virus dat lijkt op de Mexicaanse Griep. Het is op dit moment nog niet duidelijk of deze groep genoeg beschermd is en daarom komen ook mensen van voor 1957 die tot een risicogroep behoren in aanmerking voor vaccinatie

Wie hebben een verhoogde kans op een ernstige vorm van de Mexicaanse Griep?

De bekende risicogroepen (ouderen, mensen met hart- en longaandoeningen, nierziekten of diabetes) met een hogere kans op een ernstiger verloop van de jaarlijkse griep hebben ook een verhoogde kans op een ernstige vorm van de Mexicaanse Griep. Anders dan bij de gewone jaarlijkse griep hebben daarnaast ook vrouwen die 27 weken of langer zwanger zijn, kinderen jonger dan twee jaar en mensen met immuunstoornissen een verhoogde kans op complicaties.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

* koorts;

* koude rillingen;

* hoofdpijn;

* spierpijn;

* moeheid;

* droge hoest;

* soms diarree.

Het hoesten kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na twee tot zeven dagen. Er kan longontsteking optreden, met ernstige ademhalingsproblemen. Door de nieuwe griep kunnen al bestaande ziekten verergeren of ontregeld raken.

Hoe kan het griepvirus worden overgedragen?

Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen wordt het virus verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij worden besmet.

Wanneer ben je besmettelijk voor anderen?

Nieuwe griep is besmettelijk vanaf het ontstaan van de ziekteverschijnselen tot vijf of zes dagen ná het begin van deze verschijnselen of tot de klachten zoals hoesten en koorts zijn verdwenen. In het totaal kan de besmettelijke periode dus zeven dagen duren.

Heeft het zin om een gewone pijnstiller te nemen als ik de griep heb en niet in aanmerking kom voor een virusremmer?

Als u Mexicaanse Griep heeft en geen virusremmer krijgt, kunt u wel gewone pijnstillers nemen, zoals paracetamol en ibuprofen. Deze verzachten de pijn en verlagen de koorts. U kunt er dus de symptomen van griep, zoals koorts en hoofdpijn, mee verzachten. Lees wel altijd goed de bijsluiter.

Bron: Trouw

Lees ook:Handleiding bij de Mexicaanse griep
Lees ook:Mensen vanaf 52 jaar krijgen geen Mexicaanse griep
Lees ook:Pijnstiller verzacht symptomen Mexicaanse griep
Lees ook:WHO: gevallen Mexicaanse griep is niet meer te tellen
Lees ook:10 meest gestelde vragen over de Mexicaanse griep

Eén reactie op “Mexicaanse griep: feitenoverzicht

  1. Kees

    Steeds lees ik dat kleine kinderen een verhoogde kans op complicaties of op een ernstige vorm van de Mexicaanse griep hebben, maar nergens wat een normale kans zou zijn, of hoeveel die kans dan toeneemt. Het blijft allemaal een beetje vaag.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.