De Spaanse griep op 2 november 1918

De Mexicaanse griep is van hetzelfde type – H1N1- als de Spaanse griep van 1918 die circa 50 miljoen mensen het leven kostte. In Nederland sloeg de Spaanse griep in november 1918 genadeloos toe. Om u een idee te geven hoe kranten destijds over deze ramp berichtten, zal ik deze maand citaten uit krantenartikelen van die tijd weergeven.

Dagblad Het Volk van 2 november 1918:

“Te Zevenaar heerscht ontzettend de Spaansche griep. Geheele gezinnen zijn aangetast en dag aan dag doen zich in de omgeving sterfgevallen voor.

Te Didam is de ziekte nog kwaadaardiger. Daar zijn in enkele gezinnen reeds meerdere personen bezweken.”

“Van de ruim 6000 inwoners der gemeente Echt (L.) lijden thans meer dan 1000 aan de Spaansche griep; in een week tijds zijn 26 patienten bezweken.

Te Arnhem breidt de epidemie zich nog steeds uit. Het totaal aantal sterfgevallen in de week van 25 tot 31 Oktober bedroeg 45 tegen 37 in de voorafgaande. Bij de gemeentetelefoon is ongeveer een derde gedeelte van het personeel lijdende aan griep. De sluiting der scholen is thans verlengd tot 11 November.

De griep heerscht ook hevig in het kamp bij Oldebroek. Gisteren zijn er twee patiënten aan overleden; vier militairen liggen zeer ernstig.

Tal van sterfgevallen komen te Beverwijk voor. De christelijke school is gesloten.

Ofschoon in Enschede nog heel wat lijders aan de ziekte zijn, schijnt het verloop ervan een gunstige wending te nemen. De vorige week was er het aantal sterfgevallen 43; in de eerste drie dagen van deze week 9.”

Lees ook:De Spaanse griep op 30 oktober 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 31 oktober 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 6 november 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 7 november 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 5 november 1918

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.