De Spaanse griep op 5 november 1918

De Mexicaanse griep is van hetzelfde type – H1N1- als de Spaanse griep van 1918 die circa 50 miljoen mensen het leven kostte. In Nederland sloeg de Spaanse griep in november 1918 genadeloos toe. Om u een idee te geven hoe kranten destijds over deze ramp berichtten, zal ik deze maand citaten uit krantenartikelen van die tijd weergeven.

Het Centrum van 5 november 1918:

“De Spaansche griep die te Wolvega in hevige mate heerscht, maakt de slachtoffers bij dozijnen. Voornamelijk zijn het menschen in de kracht van het leven. Lijkstatie na lijkstatie ziet men dagelijks door de straten trekken. Gemiddeld worden er per dag 3 begraven.”

“Heden is dit cijfer reeds tot 5 gestegen. Wijl de bevolking van het dorp nog geen drie duizend is, is dit een enorm hoog percentage.

De ziekte heeft een zeer kort, verloop; ’n proces van slechts een paar dagen. De stemming onder de bevolking is dan ook zeer gedrukt, de angst is de menschen om het hart geslagen.

De moeilijkheden worden nog verhoogd door dat van de 3 doctoren zich een in Zwitserland bevindt en een ander zelf zeer ernstig ziek is. De lijders (men spreekt van ruim 1000) zijn dus allen op een doctor aangewezen, welke hier mede voor een onmogelijken taak is geplaatst.”

Lees ook:Kranten uit 1918 over de Spaanse griep
Lees ook:De Spaanse griep op 6 november 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 2 november 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 7 november 1918
Lees ook:Het monster van 1918

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.