De Spaanse griep op 6 november 1918

De Mexicaanse griep is van hetzelfde type – H1N1- als de Spaanse griep van 1918 die circa 50 miljoen mensen het leven kostte. In Nederland sloeg de Spaanse griep in november 1918 genadeloos toe. Om u een idee te geven hoe kranten destijds over deze ramp berichtten, zal ik deze maand citaten uit krantenartikelen van die tijd weergeven.

Het Volk van 6 november 1918:

“Te Sliedrecht kwamen van 20 Oktober tot 2 November 62 sterfgevallen voor, d.i. 5 per 100 inwoners. In één gezin stierven man, vrouw, pasgeboren kind en zesjarig dochtertje, terwijl alleen overbleef een zoontje van 3 jaar.”

“De Spaansche griep doet zich in Oostelijk Groningen zeer gevoelen. De dokters kunnen de vele patiënten niet bezoeken. Eenige geneesheren zijn zelf zeer ziek, die van Midwolde en Oude-Pekela zijn overleden.

Men schrijft ons uit Kesteren:

De Spaansche griep neemt hand over hand toe en talrijk zijn de sterfgevallen. Er zijn gezinnen met reeds twee en drie dooden. De toestand is onhoudbaar vooral door ’t ontbreken van voldoende medische hulp. Men stuurt om den dokter, maar ’t duurt dagen, voor hij kan komen; in geen dagen kan hij ernstige zieken bezoeken. Als er niet wordt ingegrepen, is de ramp niet te overzien.”

Lees ook:De Spaanse griep op 2 november 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 7 november 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 30 oktober 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 5 november 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 31 oktober 1918

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.