De Spaanse griep op 7 november 1918

De Mexicaanse griep is van hetzelfde type – H1N1- als de Spaanse griep van 1918 die circa 50 miljoen mensen het leven kostte. In Nederland sloeg de Spaanse griep in november 1918 genadeloos toe. Om u een idee te geven hoe kranten destijds over deze ramp berichtten, zal ik deze maand citaten uit krantenartikelen van die tijd weergeven.

Het Volk van 7 november 1918:

“Te Emmen wordt door de Spaansche griep verschrikkelijk huisgehouden. Eergisteren overleden 14, gisteren voor 5 uur s’middags, waren alweer 18 personen gestorven. Hierbij zit de gemeente met een groot tekort aan melk, zoodat dit noodige voedsel voor de arme lijders ook nog ontbreekt.”

“Te Winschoten zijn heden wegens de Spaansche griep alle lagere scholen gesloten.

Het aantal sterfgevallen aan Spaansche ziekte vermeerdert in Oostelijk–Groningen met den dag. Vele jonge levens worden weggerukt . In een kleine gemeente als Finsterwolde waren op een dag zestien overledenen, in een andere zelfs twintig of méér dan anders in zes maanden te zamen.

In Wolvega, een plaats met 8200 zielen, zijn nu al 24 personen aan deze ziekte overleden; meer dan 900 liggen nog ziek.”

Lees ook:De Spaanse griep op 6 november 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 2 november 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 30 oktober 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 31 oktober 1918
Lees ook:De Spaanse griep op 5 november 1918

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.