Spaanse griep en Mexicaanse griep: mortaliteit en impact

Nadat de derde geïnfecteerde in ons land is gesignaleerd, moet geheel Nederland aan de dubbele dosis griepvaccin; een actie die past in het nationale denken dat ons land sinds enkele jaren teistert.

Alle Mexicanen zijn verdacht (terwijl ook van hen slechts een zeer kleine minderheid is aangedaan) en de preventieve maatregel is er een die louter rijke landen zich kunnen veroorloven. Dat was in 1918 tijdens de Spaanse Griep wel anders.

Enerzijds werd volkomen terecht geen enkele Spanjaard erop aangekeken, anderzijds stonden de medici en farmaceuten geheel machteloos tegen het hun toen nog volkomen onbekende virale geweld. Het devies was toen (indien mogelijk) uitzieken, wachten tot de golf weer voorbij is en dan de draad des levens weer oppakken.

Die totale medische en medicinale onmacht was een van de redenen waarom, ondanks het enorme aantal doden dat de Spaanse griep eiste (50 tot 100.000.000 wereldwijd en alleen al in Nederland in november 1918 17.000, wat vergelijkbaar is met 40.000 slachtoffers nu), de impact daarvan vrij gering was.

Lees verder en zie ook: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Lees ook:De Spaanse griep in 1918 (deel 8)
Lees ook:Communicatie over Spaanse griep faalde ook
Lees ook:Kwam de Spaanse griep van 1918 uit Spanje? (2)
Lees ook:Griep: plat of doorwerken?
Lees ook:Aantal griepdoden Argentinië stijgt fors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.