Kamer eist einde aan ‘dubbelrol’ van viroloog Ab Osterhaus

Minister Ab Klink van Volksgezondheid moet een eind maken aan de dubbelrol van viroloog Ab Osterhaus.
Dat eist een meerderheid in de Tweede Kamer. Osterhaus blijkt aandelen te hebben in een bedrijf dat meewerkt aan de ontwikkeling van vaccins tegen de Mexicaanse griep. Tegelijkertijd adviseert hij de overheid over de aanschaf van vaccins.

De Tweede Kamer spreekt schande van Osterhaus’ dubbelrol en heeft inmiddels een spoeddebat over de kwestie aangevraagd. PVV-Kamerlid Fleur Agema roept Klink op Osterhaus te ontslaan. “Het is onbestaanbaar dat deze adviseur financieel gewin kan hebben door zijn aandelen in ViroClinics. Het werpt een smet op zijn betrouwbaarheid.”

Ook CDA-Kamerlid Janneke Schermers wil dat Klink optreedt. “Deze man is hét gezicht van de overheidscampagne tegen de Mexicaanse griep. Daar passen geen financiële belangen in een farmaceutisch bedrijf bij. Die dubbele pet moet af.”

Het radioprogramma Argos onthulde dat Osterhaus bijna tien procent aandelen in handen heeft van ViroClinics, een farmaceutisch onderzoeksbureau dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van vaccins tegen de Mexicaanse griep. De viroloog werkt ook één dag per week voor het bedrijf, waarvan het Erasmus Medisch Centrum de grootste aandeelhouder is.

Tegelijkertijd is Osterhaus één van de belangrijkste adviseurs van de overheid bij de bestrijding van Influenza A. PvdA-Kamerlid Khadija Arib spreekt van een ‘ernstig belangenconflict’. “Als overheid moet je kunnen varen op de wetenschap, en die behoort onafhankelijk te zijn.”

Ze noemt het ‘opvallend’ dat Osterhaus de risico’s van de Mexicaanse griep de afgelopen maanden hoger inschatte dan andere virologen.

Bron: BN\De Stem

Lees ook:Spoeddebat over griepadviseur Osterhaus
Lees ook:Viroloog Ab Osterhaus houdt aandelen in griepvaccinproducent
Lees ook:Indonesië houdt monsters vogelgriep voor zich
Lees ook:Osterhaus: Nederland niet klaar voor pandemie
Lees ook:Sanofi: één shot tegen Mexicaanse griep voldoende

2 reacties op “Kamer eist einde aan ‘dubbelrol’ van viroloog Ab Osterhaus

 1. Marco

  En nog steeds verschijnt meneer Osterhaus in programma’s als Netwerk. Ook ernstig is dat er vervolgens een hele tirade aan uitsluitend positieve adviezen in dat programma te horen is.
  Terwijl deze toch opinierend zouden moeten zijn.
  Ernstig.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Iem

  Wie zegt dat de positieve adviezen betrouwbaar en geloofwaardig zijn? Wat ik zo vreemd vind dat de mensen in Nederland zich 2 keer moeten laten vaccineren. Iets klop er niet. En waarom niet. Het zijn dezelfde vaccins maar bij het eerste vaccin ben je maar voor 40% beschermd en bij het 2e ben je voor 70% beschermd werd er vertelt. Waarom kunnen ze dan niet een vaccin maken waar je voor 90% beschermd bent. Men krijgt wel 2 maal die giftige adjuvants binnen. De vaccins inclusief de adjuvants waren goedkoper dan de vaccins zonder adjuvants. Kassa!!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.