De griepgolf heeft twee kandidaat-woorden van het Jaar opgeleverd: Mexicaanse griep en varkensgriepvariant
Categorie: "Spaanse griep"
Nieuw: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep
Mijn nieuwe e-book is uit, bijgewerkt tot op de dag van vandaag:
De Spaanse griep van 1918 was de grootste catastrofe ooit. De Eerste Wereldoorlog had circa 15 miljoen mensen het leven gekost, de grieppandemie ongeveer 50 miljoen. Deze massamoordenaar doodde in 24 weken tweemaal zoveel mensen als het aids-virus in de afgelopen 24 jaar.
Spaanse griep en Mexicaanse griep: mortaliteit en impact
Nadat de derde geïnfecteerde in ons land is gesignaleerd, moet geheel Nederland aan de dubbele dosis griepvaccin; een actie die past in het nationale denken dat ons land sinds enkele jaren teistert.
Alle Mexicanen zijn verdacht (terwijl ook van hen slechts een zeer kleine minderheid is aangedaan) en de preventieve maatregel is er een die louter rijke landen zich kunnen veroorloven. Dat was in 1918 tijdens de Spaanse Griep wel anders.
Mexicaans griepvirus gemuteerd en kan gevaarlijker worden
Een gemuteerde vorm van het Mexicaanse griepvirus H1N1 heeft zeker vier mensen het leven gekost, twee in Frankrijk en twee in Noorwegen. De nieuwe variant is ook opgedoken in Brazilië, China, Japan, Mexico, Oekraïne, VS en in Nederland.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt de nieuwe, zeer zorgwekkende ontwikkelingen scherp in de gaten.
→
Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep
Momenteel ben ik druk bezig de laatste hand te leggen aan een geheel bijgewerkte en verbeterde uitgave van mijn griepboek uit 2006.
Binnen een week zal deze te koop zijn als e-book onder de titel:
Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep
De geheimen van de grootste massamoordenaar ooit
Griepinformatie: van folder naar web
Tijdens een pandemie zitten mensen te springen om informatie. Juiste en onjuiste berichten over de griep en griepvaccins strijden om de aandacht van de websurfer. Nu iedereen griepberichten kan verspreiden, moet de overheid haar strategie aanpassen.
Communicatie over Spaanse griep faalde ook
Het is elke keer hetzelfde liedje. De overheid communiceert slecht over de griep, zoals vermeld in mijn vorige bericht.
De geschiedenis herhaalt zich want in november 1918, toen de Spaanse griep vreselijk tekeer ging, bakte de overheid er ook niets van.
Als voorbeeld een fragment uit mijn boek, Het drama van 1918:
We mogen Ab Osterhaus dankbaar zijn
De Mexicaanse griep heerst in Nederland. Gelukkig heeft de regering zich, op advies van Ab Osterhaus, goed voorbereid.
De Spaanse griep op 7 november 1918
De Mexicaanse griep is van hetzelfde type – H1N1- als de Spaanse griep van 1918 die circa 50 miljoen mensen het leven kostte. In Nederland sloeg de Spaanse griep in november 1918 genadeloos toe. Om u een idee te geven hoe kranten destijds over deze ramp berichtten, zal ik deze maand citaten uit krantenartikelen van die tijd weergeven.
Het Volk van 7 november 1918:
“Te Emmen wordt door de Spaansche griep verschrikkelijk huisgehouden. Eergisteren overleden 14, gisteren voor 5 uur s’middags, waren alweer 18 personen gestorven. Hierbij zit de gemeente met een groot tekort aan melk, zoodat dit noodige voedsel voor de arme lijders ook nog ontbreekt.”
“Te Winschoten zijn heden wegens de Spaansche griep alle lagere scholen gesloten.
Het aantal sterfgevallen aan Spaansche ziekte vermeerdert in Oostelijk–Groningen met den dag. Vele jonge levens worden weggerukt . In een kleine gemeente als Finsterwolde waren op een dag zestien overledenen, in een andere zelfs twintig of méér dan anders in zes maanden te zamen.
In Wolvega, een plaats met 8200 zielen, zijn nu al 24 personen aan deze ziekte overleden; meer dan 900 liggen nog ziek.”
De Spaanse griep op 6 november 1918
De Mexicaanse griep is van hetzelfde type – H1N1- als de Spaanse griep van 1918 die circa 50 miljoen mensen het leven kostte. In Nederland sloeg de Spaanse griep in november 1918 genadeloos toe. Om u een idee te geven hoe kranten destijds over deze ramp berichtten, zal ik deze maand citaten uit krantenartikelen van die tijd weergeven.
Het Volk van 6 november 1918: