Kranten uit 1918 over de Spaanse griep

In oktober 1918 grijpt de Spaanse griep in Nederland fel om zich heen. Dagelijks worden meer (dodelijke) slachtoffers gemeld. Om verdere verspreiding tegen te gaan, besluiten talloze gemeentebesturen de scholen te sluiten. Of worden daartoe gedwongen doordat een groot deel van de leerlingen en leraren ziek is.

Eind oktober hebben Twente en Amsterdam het ergste achter de rug nadat daar ‘alle dagen lijkstatie na lijkstatie door de straten trekken.’ Maar dat geldt niet voor de rest van Nederland. Daar moet het ergste juist nog komen. Heel het land wordt getroffen, alleen de mate waarin en het tijdstip waarop verschilt sterk. De piek in aantal mensen dat aan de Spaanse griep overlijdt, valt in november.

Om u een idee te geven hoe kranten destijds over deze ramp berichten, zal ik af en toe een artikel uit het verleden ophalen. Morgen de eerste onder de titel: De Spaanse griep op 30 oktober 1918.

Lees ook:De Spaanse griep op 5 november 1918
Lees ook:Mexicaanse griep zal economisch herstel aanzienlijk vertragen
Lees ook:De Spaanse griep op 31 oktober 1918
Lees ook:De Spaanse griep in 1918 (deel 1)
Lees ook:H5N1 dodelijk in Indonesië, H1N1 dodelijk in Nederlands-Indië

4 reacties op “Kranten uit 1918 over de Spaanse griep

 1. trijnie

  Dit zijn dus de horror berichten die ik voor ogen heb als straks weer een pandemie uitbreekt. Vreselijk om de rillingen van te krijgen!

    /   Beantwoorden  / 
 2. tan06tan06

  En je hebt gelijk, Trijnie!
  Alleen staan de mensen er nu schijnbaar nog minder voor open en is het verkeer veel intensiever en internationaler dan toen. En er was dacht ik ook nog geen leerplicht.
  Die zouden ze nu moeten instellen voor de bij- en nascholing voor huisartsen over H5N1.

    /   Beantwoorden  / 
 3. christian

  Hier zijn nog twee korte artikelen over de Spaanse Griep in Nederland:

  http://www.w8.nl/spgriep.htm
  http://www.anno.nl/anno/anno/i001614.html

  En ipv. de rillingen te krijgen, is het misschien beter voorbereidingen te treffen die het mogelijk maken een paar weken lang zo veel mogelijk binnenshuis te ‘bivakkeren’ – als de logistiek het laat afweten ligt er al snel niets meer in de schappen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Kathryn Smits

  Bekijk het ook eens van de andere kant. Mijn moeder overleefde de Spaanse griep in Coevorden in 1918, haar eerste man stierf er aan. Zij waren kinderloos. De 25-jarige weduwe trouwde vervolgens met mijn vader. Wij 5 kinderen (allemaal kerngezond, de oudsten nu ver in de 80) plus een hele schaar klein- en achterkleinkinderen hebben ons bestaan te danken aan die griep-epidemie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.