OOK BESMETTING IN DUITSLAND

De varkensgriep rukt steeds verder op. Mexico, het land waar het virus uitbrak, is de enige plaats waar daadwerkelijk mensen zijn gestorven aan dit virus.

Naast de zeven bevestigde slachtoffers zijn er vermoedelijk nog eens ruim 152 mensen aan het H1N1-virus gestorven. Het aantal Mexicanen dat de ziekte onder leden heeft, wordt op minstens 1600 geschat.

De Mexicaanse minister van Gezondheid Jose Angel Cordova heeft laten weten dat alle slachtoffers in Mexico tussen de 20 en 50 jaar zijn. Uit het verleden blijkt dat infecties onder jonge gezonde volwassenen karakteristiek zijn voor een pandemie, stelt de Britse zender BBC.

Grenzen nog niet gesloten

Hoewel de WHO bevestigde dat mensen elkaar kunnen besmetten, vindt de organisatie het nog niet nodig de grenzen te sluiten. De Europese commissaris van Gezondheid Androulla Vassiliou zag ook nog geen enkele zin in het beperken van reizen.

Andere landen waar de varkensgriep is geconstateerd, zijn de Verenigde Staten (44 gevallen), Canada (6 zeker en 10-12 vermoedelijke gevallen), Nieuw Zeeland (3 vastgesteld en 63 vermoedelijk), Groot-Brittannië (2 vastgesteld), Israël (2 vastgesteld) en Spanje (1 vastgesteld en 26 vermoedelijk).

Eerste Duitse geval van varkensgriep

Ook in Duitsland is de varkensgriep opgedoken. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van de Duitse deelstaat Beieren woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een patiënt uit de buurt van de stad Regensburg. In Beieren zijn behalve dit ene bevestigde geval nog twee mogelijke gevallen van het H1N1-virus.

Australië is een van de landen waar de varkensgriep vermoedelijk is gesignaleerd. Ook in Chili, China, Colombia, Denemarken, Frankrijk, Hong Kong, Ierland, Singapore, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland zijn er mogelijk besmette gevallen. In Griekenland, Italië en Tsjechië liggen er patiënten ter observatie in ziekenhuizen en in de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Guatemala en Peru worden mensen getest op het virus. Ook in Nederland zijn zes testen gedaan, die allen negatief bleken.

Import van varkens verboden

China, Indonesië, Libanon, Rusland, Thailand en Oekraïne hebben de import van varkens al verboden uit angst voor verspreiding van de varkensgriep. Een aantal landen in Azië, Latijns-Amerika en Europa is op vliegvelden begonnen met het screenen van passagiers. Met warmtedetectoren wordt gezocht naar griepsymptomen.

De WHO roept regeringen op toezicht te houden en informatie over ontdekte en mogelijke gevallen te verzamelen en aan de organisatie door te geven. Hiermee hoopt de wereldgezondheidsorganisatie de verspreiding van het virus in kaart te brengen.

Mix van virussen

Het virus, bekend onder de naam varkensgriep, is een virus van het type H1N1. Volgens de WHO is het virus een mix van een vogelgriepvirus, een varkensgriepvirus en een menselijk virus. De ziekte wordt ook de Mexicaanse griep of de Noord-Amerikaanse griep genoemd. De varkensgriep is een ademhalingsziekte. Mogelijk heeft verspreiding plaats door middel van hoesten en niezen. Symptomen zijn hetzelfde als die van de griep. Goede hygiëne kan de kans op besmetting verminderen.

Gratis omboeken reis naar Mexico

De grote Nederlandse reisorganisaties TUI Nederland, Thomas Cook en Oad geven reizigers naar Mexico de mogelijkheid hun vakantie gratis om te boeken naar een andere bestemming.

Het besluit volgde op een aangepast reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie raadt Nederlanders wegens de uitbraak van varkensgriep af naar Mexico te gaan als dat niet echt nodig is.

Cruiseschepen van de Holland America Line (HAL) varen vanwege de varkensgriep de komende weken niet naar Mexico.

Drooglegging Mexico-stad

Als gevolg van de vogelgriep wordt Mexico-stad drooggelegd. Alle cafés, restaurants, snackbars en andere eetgelegenheden moeten sluiten. Dit hebben de autoriteiten van de hoofdstad dinsdag bekendgemaakt. Plaatsen waar mensen eten ophalen, mogen wel openblijven.

Slechte naam

Als het aan de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack ligt, spreken we voortaan niet langer over varkensgriep. Door de naam zouden mensen namelijk geen varkensvlees meer willen eten, en ‘het is belangrijk om duidelijk te maken dat varkensvlees de ziekte niet veroorzaakt’, zei Vilsack dinsdag. Ook volgens LTO Nederland is de naam van de ziekte ongelukkig gekozen.

Eerder had de Israëlische regering het woord varkensgriep al taboe verklaard. Zo hoeven de Israëli’s het woord varken, een onrein dier volgens het joodse geloof, niet uit te spreken. In de Joodse staat wordt de ziekte ‘Mexicaanse griep’ genoemd.

Bron: Het Financieele Dagblad

Lees ook:Dertig Nederlanders met Mexicaanse griep
Lees ook:Ook varkensgriep in Groot-Brittannië
Lees ook:Amerikaanse peuter sterft door Mexicaanse griep
Lees ook:Varkensgriep rukt verder op
Lees ook:Varkensgriep gaat de wereld over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.