Communicatie over Spaanse griep faalde ook

Het is elke keer hetzelfde liedje. De overheid communiceert slecht over de griep, zoals vermeld in mijn vorige bericht.

De geschiedenis herhaalt zich want in november 1918, toen de Spaanse griep vreselijk tekeer ging, bakte de overheid er ook niets van.

Als voorbeeld een fragment uit mijn boek, Het drama van 1918:

Een arts uit Noordwijk aan Zee beklaagt zich over het slechte staatstoezicht op de volksgezondheid. Het mag toch niet zo zijn dat ‘de éne gemeente zus, de andere weer geheel anders, en een derde in het geheel niet handelt. Er behoort een zeker overleg, samenwerking, een plan te zijn, dat aan het gemeenschappelijke einddoel ten goede moet komen. Die organisatie gaat, voorzover merkbaar, van het staatstoezicht niet uit.’

Er is geen organisatie die leiding geeft en informatie verstrekt aan gemeentebesturen, artsen, verpleeginstellingen en het grote publiek. ‘Aan de Nederlandse artsen en gemeentelijke overheid is door het staatstoezicht op de volksgezondheid geen richtsnoer gezonden, die eenheid bracht in handelen en leiding in deze strijd.’

Daardoor ‘tastten wij, artsen, hulpeloos rond als in schemerdonker’ terwijl de ziekte- en sterftecijfers tot ongekende hoogte stijgen. Met de twee oproepen van de Centrale Gezondheidsraad in het NTvG had hij gehoopt ‘nu spoedig van de centrale gezondheidsraad enige officiële gegevens over de gevreesde ziekte te mogen vernemen. Maar de raad liet niets van zich horen.

Wij, artsen, bleven in het duister en moesten ons behelpen met krantenberichtjes en enige korte stukjes over enkele gevallen in het Nederlandsch Tijdschrift voor Geneeskunde

Lees ook:Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep
Lees ook:Chatten met deskundigen over Mexicaanse griep
Lees ook:De Grote Griepmeting vindt voor het vierde jaar op rij plaats
Lees ook:Driekwart artsen neemt prik tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Griepprik zinvol voor ouderen

Eén reactie op “Communicatie over Spaanse griep faalde ook

  1. Jos

    Het gaat hier over het staatstoezicht op de volksgezondheid en niet over overheidscommunicatie. De overheid maakte nog de overgang door van nachtwakerstaat naar verzorgingsstaat die pas na 1945 echt uit de verf kwam. Toen kreeg de overheid pas een rol t.a.v. de volksgezondheid. Overheidscommunicatie is als verschijnsel wel wat ouder maar het woord zelf dateert pas van de laatste jaren. Jouw artikel staat bol van de anachronismen maar was jij geen historicus?!?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.