Kwaad bloed om verkoop griepvaccins

De door het kabinet aangekondigde verkoop van een ‘restpartij’ van 19 miljoen doses griepvaccin aan andere landen, zet kwaad bloed bij opvallend veel Nederlanders die niet in aanmerking komen voor een prik tegen de Mexicaanse griep.

Dat blijkt uit een opvallend groot aantal e-mailreacties aan deze krant. Hoewel zij zelf niet tot de vastgestelde risicogroepen voor inenting gerekend worden, blijken nogal wat mensen om uiteenlopende redenen toch een inenting te willen aanschaffen. Maar nergens is vaccinatie te koop. En volgens een woordvoerder van minister Klink (Volksgezondheid) komt die vrije verkoop van griepvaccins er ook niet. “Er is door de ministerraad gekozen voor verkoop aan medische risicogroepen in landen die om vaccin verlegen zitten”, zegt T. van Wijk van het ministerie van VWS. Al eerder liet de bewindsman weten dat landen als Malta, Macedonië en Egypte al op de deur te kloppen om ons vaccin te kopen.

Deze situatie – wel vaccin op voorraad, maar niet kunnen kopen – zint veel mensen niet. “Bizar dat de Nederlandse overheid nu griepvaccins over heeft en deze verkoopt aan het buitenland. Doe dat pas nadat iedereen die vaccinatie wil kopen, die ook heeft kúnnen kopen”, reageert Frank van Rhee per e-mail.

Ook ergernis bij ondernemers, die weliswaar gezond zijn, maar zich niet zeggen te kunnen permitteren om ziek te worden. Andy van Dijk zegt: “Ik behoor niet tot de vaccinatiedoelgroep, maar heb wel een eigen bedrijf. Als ik ziek word, kan ik niet werken. En als ik niet werk, heb ik geen inkomen!” Een andere zelfstandige zegt: “Ik kan mijn bedrijf niet zomaar een week in de steek laten. Als ik dat risico op een griep kan wegnemen met twee injecties, dan graag! Maar nergens kan ik die prikken kopen.”

Ook Karin van Slingerlandt uit Almere wil desnoods zelf vaccinatie kopen voor haar zoontje van vijf jaar. Dit omdat de huisarts inenting voor het jongetje niet nodig vindt. “Mijn zoontje heeft longproblemen, krijgt daarvoor pufjes, maar géén griepprik. Begin dit jaar had hij een longontsteking en daarna bronchitis en luchtweginfecties. Sinds september is hij eigenlijk al ziek. Is dit nu onze goede westerse gezondheidszorg? Ik vraag die griepprik niet zomaar: er zijn redenen genoeg.”

En de heer H. Keller uit Olst laat weten: “Ook ik krijg niet de griepprik, terwijl ik een verminderde weerstand heb. Ik ben chronisch ziek en invalide. Vorig jaar heb ik zes keer op rij griepverschijnselen gehad, maar met dat gegeven doen ze hier niets.” Deze maand doet Nederland al twee miljoen vaccins van de hand die niet nodig zijn voor de vaccinatiecampagne die nu loopt bij huisartsen, GGD’s en zorginstellingen. In de eerste maanden van 2010 kunnen nog eens ruim 17 miljoen vaccins de deur uit.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:‘Griepvirus is heel verraderlijk’
Lees ook:Huisartsen houden wereldreis over aan de griepprik
Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (3)
Lees ook:Klink sluit afstaan griepvaccins niet uit
Lees ook:Discussie over effect griepprik bij ouderen

5 reacties op “Kwaad bloed om verkoop griepvaccins

 1. roosje

  gewoon iedereen inenten dan maar massaal maar dan word die ziekte wel uitgeroeid en kunnen we weer rustig slapen en ik wil ook dat mijn oudste kinderen ingeent worden mijn jongste is wel ingeent maar dat vind ik niet genoeg probeer nu ook allerlij wegen te bewandelen om hun alsnog in te laten enten maar tervergeefs.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Michael

  Hey, Goeie Middag
  Ik vind de verkoop van alle Griepvaccins fout. Er wordt voor jou beslist, of je wel of niet een vaccin nodig hebt. Medici spelen voor God en mensen weten niet wat goed voor ze is. Ze moeten vooral luisteren en respect hebben voor de dokters.
  Er zijn volgens mij genoeg mensen die een zwakke gezondheid hebben en die niet onder de risicogroepen vallen. Waarom worden deze mensen niet in de mogelijkheid gesteld een vaccin te kopen.
  Groeten Michael

    /   Beantwoorden  / 
 3. michael

  hoe zit het met het verhaal dat er in de spuit 3 andere griep soorten in zit en geen h1n1 en dan nog de kwik die we binnen krijgen?

    /   Beantwoorden  / 
 4. horizon

  Wereldwijd (WHO & Emea) wordt gezegd dat 1 vaccinatie genoeg is. Nederland (RIVN) zegt nog steeds 2. Vandaar dat Nederland 34 miljoen vaccins besteld heeft (eind jan binnen).
  Dus als NL ook op 1 vaccinatie overgaat hebben we wat over. En dat kun je dan maar beter verkopen. Tenminste niet helemaal een farce geweest.

    /   Beantwoorden  / 
 5. andre

  nou nu de mexicaanse griep afneemt en verdwijnt blijven ze nog met een heleboel mexicaanse griepvaccins zitten die over zijn en waar ze nu geen raad mee weten.al die paniek was dus gewoon om geld te verdienen,zodat iedereen om een prikje zou gaan.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.