Virusremmer Tamiflu verliest grip op griep

Resistente griep eist eerste levens

Is de dure voorraad Tamiflu die Nederland heeft tegen een nieuw griepvirus nu in één klap waardeloos?

Artsen signaleren de wereldwijde opmars van een griepvirus dat resistent is tegen de virusremmer Tamiflu. De eerste doden zijn al gevallen.
Het griepvirus H1N1, verantwoordelijk voor gewone griep, wordt in hoog tempo resistent tegen de virusremmer Tamiflu. Voor gezonde mensen kan dit geen kwaad. Maar voor patiënten met een verzwakte afweer of een verhoogde kans op complicaties kan het dodelijk uitpakken, illustreren Nederlandse artsen deze week in het medische vakblad JAMA.

Tamiflu, in Nederland op recept verkrijgbaar, is in 1999 geïntroduceerd. Aanvankelijk dachten wetenschappers dat het griepvirus er niet resistent tegen kon worden, maar dat bleek een misvatting. In het griepseizoen 2007-2008 was al een kwart van alle H1N1 in Europa resistent. En volgens de meest recente cijfers van het Amerikaanse instituut voor de volksgezondheid CDC halen de Verenigde Staten inmiddels een score van bijna 100 procent.

Tot voor kort gingen deskundigen ervan uit dat het resistente virus minder ziekmakend was dan het niet-resistente. Een virus moet nu eenmaal investeren om zich tegen een medicijn te weren, en dat gaat ten koste van zijn besmettelijkheid en agressiviteit. Bij proefdieren leek resistent H1N1 inderdaad minder gevaarlijk.

Maar bij de mens werkt het in dit geval anders, concluderen artsen uit het Leids Universitair Medisch Centrum deze week in JAMA. In hun ziekenhuis veroorzaakte een resistente H1N1-stam in februari 2008 een uitbraak. Eén patiënt besmette drie andere patiënten. Deze hadden allen een verminderde afweer –twee vanwege een transplantatie en één door ouderdom. De drie ontwikkelden een longontsteking; twee overleden. Ook vijf artsen en verpleegkundigen werden ziek, maar zij herstelden.

Dat het resistente H1N1-virus net zo ziekmakend is als de oude variant, blijkt ook uit een gelijktijdig gepubliceerd Amerikaans onderzoek in JAMA. De Amerikanen bekeken bijna 300 patiënten met H1N1-griep. De symptomen waren met beide virussen even ernstig.

Voor gezonde personen is de resistentie geen probleem, laat de Leidse onderzoeker en arts-microbioloog Jairo Gooskens weten. „Zij komen een griep meestal op eigen kracht te boven. Bovendien circuleert deze winter in Nederland vooral een ander griepvirus, H3N2. Daar werkt Tamiflu nog wel tegen.”

De arts maakt zich eerder zorgen over patiënten met een verlaagde afweer en een hoge kans op complicaties. Voor hen is Tamiflu wel een belangrijk redmiddel, al bestaan er op zich nog drie andere remmers van het griepvirus.

Iets anders is dat Nederland vijf miljoen doses virusremmer klaar heeft liggen voor als er een wereldwijde uitbraak van een heel nieuw griepvirus komt. Negentig procent daarvan is Tamiflu, de rest bestaat uit het concurrerende Relenza. Is die dure voorraad nu in één klap waardeloos geworden? „Nee”, zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, dat ook aan het onderzoek meewerkte. „Bij zo’n wereldwijde uitbraak gaat het om een nieuw virus. Daar helpt Tamiflu waarschijnlijk nog wel tegen.”

Toch ziet Coutinho in de onderzoeken de bevestiging dat ook zo’n nieuw virus resistent kan worden. „Dat wisten we van tevoren toen we die voorraad aanlegden. Het is jammer, maar op het moment hebben we niks beters. Reden te meer om hard in te zetten op de ontwikkeling van nieuwe remmers, of nog beter: op een vaccin dat tegen diverse griepvirussen tegelijk werkt.”`

 
Bron: Trouw

Lees ook:Twee Nederlandse jongeren overleden aan griep
Lees ook:Eerste Nederlander gedood door gemuteerd Mexicaans griepvirus
Lees ook:Resistent griepvirus in omloop, maar nauwelijks in Nederland
Lees ook:Eerste resistente Mexicaanse griepvirus in Nederland
Lees ook:Aparte richtlijn tamiflu voor zwangere vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.