‘Tamiflu helpt niet bij Mexicaanse griep’

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de virusremmer Tamiflu helpt om ernstige complicaties van de Mexicaanse griep te voorkomen. Dat schrijft epidemioloog Luc Bonneux in een artikel op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bonneux plaatst vraagtekens bij de onderzoeksresultaten waarnaar deskundigen en de overheid verwijzen om het gebruik van de virusremmer te rechtvaardigen.

Hij wijst erop dat de meest aangehaalde studie is gefinancierd en uitgevoerd door de producent van Tamiflu, een direct belanghebbende.

“Het lijkt erop dat griepremmers een beschermde status genieten”, aldus Bonneux in het tijdschrift.

Beter onderzoek
De arts schrijft dat de resultaten van deze studie zo voordelig mogelijk worden voorgesteld. Hij roept op tot groter en beter onderzoek naar de virusremmer.

Volgens Bonneux lijken griepremmers zoals Tamiflu “vooralsnog weinig effectief, niet kosteneffectief en van onzekere klinische betekenis”.

“In mijn ogen wordt het onderzoek zwak onderbouwd door slechts één studie over het geneesmiddel, die zo voordelig mogelijk wordt voorgesteld zonder enige methodologische of statistische evaluatie”, zegt de wetenschapper.

Het RIVM zegt dat het onderzoek wel deugt en is niet onder de indruk van de kritiek van Bonneux.

Bron: NOS

Lees ook:Griepremmer Tamiflu niet erg effectief
Lees ook:Slimme Duitsers sloegen Tamiflu in
Lees ook:Japan waarschuwt Roche wegens zelfmoorden
Lees ook:Experts: melk moeder beschermt tegen griep
Lees ook:Miljard aan griepremmers besteld

3 reacties op “‘Tamiflu helpt niet bij Mexicaanse griep’

  1. Paul Dessink

    HEb dat gelezen, inderdaad. Maar dat onderzoek is gehouden onder 150 personen en enkel Aziaten, wie zegt mij dan dat het voor europeanen ook werkt? Aziaten reageren bijvoorbeeld al heel anders op alcohol.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.