Iedere griepuitbraak begint bij kinderen

Vijf vragen en antwoorden over de Mexicaanse griep:

1. Tot nu toe zijn er zes kinderen en jongvolwassenen van jonger dan 20 jaar overleden die de Mexicaanse griep hadden.

Is dit een griep waardoor vooral jongeren sterven?

Dat lijkt waarschijnlijk zo omdat Nederland nog maar aan het begin van de griepgolf staat. Iedere griepuitbraak begint bij kinderen en jongeren. Peuters en kleuters houden zich nu eenmaal niet aan het overheidsadvies om uitsluitend in een papieren zakdoek te hoesten of niezen en die daarna weg te gooien.

Pubers zoenen en gaan naar disco’s. Directeur Roel Coutinho van het RIVM stelt dat de dood van kinderen „niets nieuws” is aan het begin van een griepgolf. De laatste cijfers bevestigen dat: het aandeel ouderen neemt al toe. Er zijn inmiddels ook zes mensen in de leeftijdsgroep 50 tot 65 overleden.

2. Overlijden er tijdens een gewone griepgolf ook zoveel kinderen en jongeren?

Het zijn er in ieder geval zo weinig dat ze onvindbaar zijn in de sterftestatistiek van Nederlandse kinderen. Tijdens de jaarlijkse griepgolf is er geen verhoging van de kindersterfte te zien. Wel vertoont de sterfte van ouderen dan een piek.

Omdat er geen meetbare griepkindersterfte in Nederland was, adviseerde de Gezondheidsraad in 2007 om kinderen geen jaarlijkse griepprik te geven. Er is wel Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat er op iedere 100.000 nuljarigen jaarlijks 2 tot 7 aan de griep sterven. En dat er van 100.000 1- tot 4-jarigen jaarlijks één kind aan griep dood gaat.

Nu zeggen deskundigen dat jonge Nederlandse griepdoden er sporadisch altijd wel waren, maar niet werden gezien. Het probleem is dat er in gewone griepjaren niet op griep getest wordt. Nu de Mexicaanse griep heerst, gebeurt dat wel en daardoor is de eventuele sterfteoorzaak ook duidelijk.

3. De afgelopen week zijn zeven mensen aan de Mexicaanse griep overleden. Hoe moet je dat getal interpreteren? Is dat veel of weinig? Hoeveel mensen zijn de afgelopen week aan gewone griep overleden?

De afgelopen week overleed er in Nederland niemand aan gewone griep. De gewone wintergriep is domweg niet in het land. De laboratoria die influenzatests doen vinden alleen het Mexicaanse griepvirus.

Tijdens een milde jaarlijkse griepgolf overlijden ongeveer 800 mensen aan de griep. Een winterse griepgolf duurt ongeveer acht weken en kent twee of drie piekweken. In zo’n piekweek kunnen er best meer dan honderd mensen aan griep overlijden. Die patiënten sterven doorgaans aan een longontsteking of een hartstilstand.

4. De Gezondheidsraad beslist volgende week of ook kinderen moeten worden ingeënt. Kan dat nog?

Als de Gezondheidsraad een reëel advies geeft, houdt ze er rekening mee dat de Mexicaanse griep binnen een paar weken al kan pieken en dat er maar 5,8 miljoen vaccins beschikbaar zijn.

Dan kan de conclusie alleen zijn dat er niet genoeg vaccins zijn om alle kinderen te vaccineren. Na vaccinatie van de al vastgestelde risicogroepen blijven er hooguit enkele honderdduizenden vaccins over. De volgende grote levering van vaccins is in de tweede helft van december.

Veel huisartsen stellen dat baby’s tot twee jaar het meest kwetsbaar zijn. Zij zouden het meest in aanmerking komen voor een prik. Als de Gezondheidsraad adviseert die jongsten in te enten, zal dat vanaf de leeftijd van een half jaar zijn. Het vaccin is niet geregistreerd voor de allerjongsten. Daarvoor zouden 300.000 vaccins nodig zijn.

Het besluit kinderen al dan niet te vaccineren, is het belangrijkste besluit dat de minister maandag neemt op basis van het Gezondheidsraadadvies. De raad is voorzichtig, omdat van het nieuwe vaccin minder goed dan bij volwassenen bekend is wat de bijwerkingen kunnen zijn.

5. Moet een zwangere zich laten inenten? Huisartsen zeggen dat vrouwen dat zelf moeten beslissen. Wat moeten zij doen?

Het ministerie van VWS en het RIVM geven geen concreet advies, anders dan: „Alle vrouwen die 13 weken of langer zwanger zijn, mogen zich laten vaccineren tegen Mexicaanse griep.”

Het vaccin is bij zwangere vrouwen niet goed onderzocht. Wel bij zwangere proefdieren en daar ging niks mis. Mogelijk komt de Gezondheidsraad nog met een concreter advies.

Bron: NRC Handelsblad

Lees ook:Kinderen kunnen ook prik halen tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Nederlanders nog geen griepprik gehad
Lees ook:0800-1100 voor informatie Mexicaanse griep
Lees ook:Vijf vragen over de Mexicaanse griep
Lees ook:Griepepidemie voorbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.