Mexicaanse griep en zwangerschap

De Telegraaf krijgt veel vragen over de gevolgen van de Mexicaanse griep voor zwangere vrouwen en baby’s. Daarom hieronder een overzicht van de antwoorden op de gestelde vragen.

ZWANGER WORDEN

Ik probeer zwanger te worden en kan maandag de prik halen, maar nu heb ik gehoord dat ik de eerste drie maanden niet zwanger mag worden. Is dit waar? En wat zijn de gevolgen als ik al zwanger ben?

Vrouwen die minder dan dertien weken zwanger zijn, mogelijk zwanger zijn of op korte termijn zwanger willen worden, kunnen niet gevaccineerd worden. Op basis van ervaringen met de vaccinatie tegen seizoensgriep zijn er geen aanwijzingen dat vaccinatie risico’s oplevert voor het ongeboren kind. Voor het nieuwe vaccin zijn hier echter nog onvoldoende onderzoeksgegevens over bekend. Heeft u zich laten inenten tegen de Mexicaanse griep, dan wordt u geadviseerd een zwangerschap gedurende acht weken te voorkomen.

Ik behoor tot de risicogroep en heb vandaag mijn 1e inenting gehad tegen de Mexicaanse griep. Mijn partner en ik zijn bezig om zwanger te worden. Mag ik nu zwanger worden? Zo nee, hoe lang moet ik wachten?

Heeft u zich laten inenten tegen de Mexicaanse griep, dan wordt u geadviseerd een zwangerschap gedurende acht weken te voorkomen.

ZWANGER ZIJN

Ik ben zwanger. Loop ik extra risico om de Mexicaanse griep te krijgen?

Alleen zwangere vrouwen in hun derde trimester hebben meer kans om besmet te raken. Alle zwangere vrouwen hebben een iets grotere kans op complicaties, zoals longontsteking.

Mijn vrouw is 13 weken zwanger. Nu heeft ze het advies gekregen de prik tegen Mexicaanse griep te halen. Wat zijn de gevaren van de griepprik voor vrouw en kind?

Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin schade toebrengt aan het ongeboren kind wanneer de eerste dertien weken voorbij zijn. Het vaccin is echter nog niet uitgebreid getest onder zwangeren.

Wat is het extra risico voor een zwagere vrouw en haar ongeboren kind indien wordt gekozen om niet te vaccineren?

Zwangeren zijn kwetsbaarder voor complicaties door de Mexicaanse griep. Zo staat bijvoorbeeld het middenrif in de laatste fase van de zwangerschap hoog, zodat de longen minder ruimte krijgen. Daardoor kan de ademhaling belemmerd worden.

De risico’s op dergelijke complicaties als gevolg van de Mexicaanse griep zijn groter dan de risico’s van de eventuele bijwerkingen van het vaccin.

Ik ben nu 14 weken zwanger en wil wel de prik halen, alleen pas na mijn 20e week. Kan dit in overleg met de huisarts?

Hierover dient u contact op te nemen met uw huisarts.

Ik ben zwanger en in december uitgerekend. Ouders van zuigelingen van 0 tot 6 maanden kunnen worden ingeënt. Mijn man hoort hier nu nog niet bij, over onegveer 4/5 weken wel. Kan hij dan alsnog ingeënt worden?

Het beste kan uw man contact opnemen met de huisarts. Hetzelfde geldt voor zwangeren die nu 10 weken zwanger zijn of baby’s van 5 maanden oud.

Ik ben zwanger. Loopt mijn ongeboren kind risico als ik de Mexicaanse griep krijg?

Er is weinig informatie over de effecten van de Mexicaanse griep bij zwangere vrouwen. Andere griepvirussen geven geen verhoogde kans op aangeboren afwijkingen. De moeder heeft wel een iets grotere kans op complicaties van de griep, zoals longontsteking.

Wat zijn de risico’s van de griepremmer Tamiflu voor zwangere vrouwen?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend om de eventuele schadelijkheid op de foetus (= ongeboren vrucht) goed te kunnen beoordelen. Op grond van de werking is schade aan de vrucht niet uitgesloten bij gebruik tijdens de zwangerschap. Het wordt dan ook niet aangeraden dit middel te gebruiken tijdens de zwangerschap (tenzij de arts anders voorschrijft).

BABY’S

Hoe gevaarlijk is de Mexicaanse griep voor baby’s?

Hoe gevaarlijk de Mexicaanse griep is voor baby’s is nog onbekend. Wel is bekend dat kinderen die jonger dan twee jaar zijn een groter risico hebben op complicaties. Hoe groot dat risico is, is nog onvoldoende onderzocht.

Ik geef sinds twee weken borstvoeding. Mag ik de Mexicaanse griepprik gaan halen, of heeft dat gevolgen voor mijn kindje?

De griepprik mag gegeven worden tijdens de borstvoedingsperiode.

Ik ga mijn dochter in de kraamperiode helpen, is het verstandig om me te laten inenten? Ik ben 49 jaar oud en gezond.

Huisgenoten van baby’s tussen de 0 en 5 maanden worden opgeroepen ter vaccinatie. Wanneer u veel in contact bent met de pasgeborene kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts voor een vaccin.

Wat wordt er bedoeld met huisgenoten van baby’s van 0 tot en met 5 maanden? Ik pas namelijk 3 dagen per week op mijn kleindochter die nu 5 maanden is. Moet ik me dan ook in laten enten?

Wanneer u veel in contact bent met de pasgeborene kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts voor een vaccin.

Ik heb de Mexicaanse griep al gehad, en mijn zoontje van toen 6 maanden kreeg borstvoeding. Is hij door de borstvoeding nu immuun voor de griep geworden?

Wanneer u de Mexicaanse griep gehad heeft, heeft u destijds antistoffen voor het virus aangemaakt. Deze antistoffen heeft u via de borstvoeding doorgegeven aan uw zoontje. Uw zoontje heeft dus bescherming opgebouwd tegen het virus.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Twijfels zwangeren om griepvaccin
Lees ook:Mexicaanse griep en zwangerschap
Lees ook:Niet langer automatisch Tamiflu
Lees ook:Experts: melk moeder beschermt tegen griep
Lees ook:Aparte richtlijn tamiflu voor zwangere vrouwen

Eén reactie op “Mexicaanse griep en zwangerschap

  1. W. Nelissen

    Mijn kind van 3 jaar heeft een kippenei-eiwit allergie. De adviezen over wel of niet vaccineren zijn niet eenduidig. De GGD adviseert wel te vaccineren, indien het kind ook de regulieren BMR-vaccinatie op het consultatiebureau krijgt.
    Wat is wijsheid?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.