Mexicaanse griep en varkensgriepvariant: kandidaat-woorden van het jaar

De griepgolf heeft twee kandidaat-woorden van het Jaar opgeleverd: Mexicaanse griep en varkensgriepvariant

De nieuwe griepvariant kwam dit voorjaar de Nederlandse taal binnendenderen als varkensgriep. Al snel rezen er bezwaren tegen deze naam. Niet alleen de varkenshouders waren er op tegen, ook voor gelovigen die varkens onreine dieren vinden, was het woord varkensgriep taboe.

Nieuwe griep bleek ook al niet zo’n handig woord want zolang er vogels, varkens en mensen op aarde zijn, zal er altijd wel weer een nieuwe griep opduiken.

In Nederland houden de media – en ik ook – al sinds mei 2009 stug vast aan de naam Mexicaanse griep. Dit tot ongenoegen van de Mexicaanse autoriteiten. De naam is ook helemaal niet gek omdat in het verleden altijd een pandemie vernoemd werd naar het land of regio waar die vandaan kwam. Vandaar namen als Spaanse griep, Aziatische griep en Hongkonggriep.

Lees ook:OOK BESMETTING IN DUITSLAND
Lees ook:Bezorgdheid over nieuwe griepvariant
Lees ook:Varkens in Canada besmet met griepvirus H1N1
Lees ook:Mexicaanse griep duikt op in Afrika
Lees ook:Griep of influenza?

3 reacties op “Mexicaanse griep en varkensgriepvariant: kandidaat-woorden van het jaar

 1. offshore bank

  Het is een feit dat de mexicaanse griep om een onduidelijke reden gehyped is op een verschrikkelijke manier, over de hele wereld liepen volksstammen met mondkapjes terwijl zelfs bv ene Osterhaus zegt dat dat zinloos is, mensen werden tegen hun zin in en zonder reden in quarantaine gezet, dag in dag uit stond met chocoladeletters in de krant dat er weer ergens op de wereld iemand besmet was geraakt met de mexicaanse griep terwijl er gelijktijdig over de hele wereld per dag meer mensen besmet werden met een “gewone” griep die dezelfde symptomen en gevolgen heeft, en daar hoor je niets over wat logisch is want het zou lekker worden als iedere keer vermeld wordt hoeveel personen die dag ziek geworden zijn. Ik heb naar het debat gekeken en geluisterd die op de TU gehouden werd tussen Ekkelenkamp en Osterhaus en Osterhaus kreeg patje, en zo zijn er nog veel meer deskundigen die met die paniekvirologen de vloer aanvegen, bv ene Schellekens.

    /   Beantwoorden  / 
 2. offshore corporations

  Vraagje over de symptomen. Indien het om de mexicaanse griep gaat, blijft de koorts dan aanwezig? Of als deze na een dag of wat weg is maar je nog wel de andere symptonen hebt, is het dan nog kans op de mexicaans griep?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Harold Rodriguez

  Ceyda, 08-11-2009 22:35 #153 Hallo,Ik ben lichtelijk in paniek mbt de mexicaanse griep. Ik heb een zoontje van 1,5 jaar en vraag mij af of ik hem moet laten inenten voor de mexicaanse griep. Hij is opgeroepem om de prik te halen omdat hij met 5 maanden RS virus heeft gehad maar ik begrijp dat er ook ernstige risico´s zijn betreffende de vaccinatie, ook al is de kans klein. Deze vaccinatie is niet getest op een grote hoeveelheid mensen, dus ik zit in een dillemma. Of vaccineren en bijwerkingen afwachten of niet vaccineren en afwachten of hij wel/niet ziek wordt. In beide gevallen paniek dus. Wat is uw advies? Reactie infoteur, 09-11-2009Hallo Ceyda, De vaccins tegen de Mexicaanse griep zijn gebaseerd op reeds bestaande griepvaccins. De heer K. van Grootheest, directeur van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb, zei in De Stentor van 3-11-09 dat de vaccins veilig zijn. Van bestaande griepvirussen houdt het Lareb eventuele nieuwe bijwerkingen nauwgezet bij. Van Grootheest zei: “De afgelopen jaren hebben we maar enkele tientallen meldingen binnengekregen van vermoedelijke bijwerkingen van gewone griepvaccins.” Zowel het Lareb als het RIVM en de gezondheidsraad verwachten van de vaccins tegen de Mexicaanse griep die in Nederland worden gebruikt (Focetria en Pandemrix), hoogstens milde bijwerkingen. Dat wil zeggen binnen 1-2 dagen zal 1-10% van de patienten hoofdpijn en spierpijn krijgen en een rode pijnlijke plek op de plaats waar is geprikt. Minder dan 1% zal last krijgen van jeuk en huiduitslag. Er is derhalve geen reden tot paniek. Lees verder: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/39176-bijwerkingenrisicos-vaccin-mexicaanse-griep-risicogroepen.htmlIk hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord, Tartuffel.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.