De griepprik als medische autogordel

Veel mensen denken dat de prik volledig beschermt tegen griep. Toch is dat niet zo. De griepprik biedt ongeveer 70% bescherming. Hoe komt dat?

Dat de griepprik niet voor 100% garandeert dat je geen griep krijgt, heeft niets te maken met de kwaliteit van het vaccin, maar veel meer met de samenstelling ervan. In een griepvaccin zit namelijk een cocktail van 3 virussen waarvan de World Health Organization (W.H.O.) verondersteld dat die de komende winter zal toeslaan. Soms zit de W.H.O. er wel eens naast en steekt een ander virus de kop op. Vandaar.

Autogordel

Omdat het vaccin bijdraagt aan een hogere weerstand zul je echter veel minder last hebben van de griep dan iemand die niet gevaccineerd is. We kunnen de prik vergelijken met het gebruik van de autogordel. Het dragen van een veiligheidsgordel zorgt er niet voor dat auto-inzittenden onkwetsbaar zijn, maar wel dat de gevolgen van een ongeval minder ernstig uitvallen.

Verkoudheid

Het griepvaccin beschermt alleen tegen griepvirussen en niet tegen winterkwaaltjes omdat die door totaal andere virussen worden veroorzaakt. Zo kun je ondanks de griepprik toch nog een verkoudheid oplopen of een keelontsteking krijgen. Dan heeft het griepvaccin niet gefaald, maar ben je het slachtoffer geworden van een ander virus. Je hebt dan domweg pech gehad.

Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (3)
Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (2)
Lees ook:In de rij voor de griepprik
Lees ook:Griepprik verlaagt testosteronspiegel
Lees ook:Israëliers dood na griepprik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.