Categorie: "Influenza"

Nieuw: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Mijn nieuwe  e-book is uit, bijgewerkt tot op de dag van vandaag:

De Spaanse griep van 1918 was de grootste catastrofe ooit. De Eerste Wereldoorlog had circa 15 miljoen mensen het leven gekost, de grieppandemie ongeveer 50 miljoen. Deze massamoordenaar doodde in 24 weken tweemaal zoveel mensen als het aids-virus in de afgelopen 24 jaar.

Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Momenteel ben ik druk bezig de laatste hand te leggen aan een geheel bijgewerkte en verbeterde uitgave van mijn griepboek uit 2006.

Binnen een week zal deze te koop zijn als e-book onder de titel:

Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

De geheimen van de grootste massamoordenaar ooit

Zet die spuit erin!

Het Mexicaanse griepvirus dringt dieper door in de longen dan we tot voor kort dachten. Het maakt ook meer slachtoffers onder jongvolwassenen dan andere griepvarianten, een onheilspellende overeenkomst met de Spaanse griep die afkomstig was van dezelfde virusstam. Onder hen zijn relatief veel vrouwen, met name zwangere.

Vijf vragen over de Mexicaanse griep

1) Is de Mexicaanse griep nu mild of niet?

De griep wordt tot nu toe mild genoemd omdat wordt gekeken naar het percentage zieken dat aan de griep overlijdt. Aan de gewone wintergriep overlijden jaarlijks wereldwijd 250 duizend tot 500 duizend mensen.

Aan de Mexicaanse griep zijn tot nu toe ruim 6.000 mensen overleden, al is dat wel een forse onderschatting. Alleen de sterfgevallen waarbij in een laboratorium het griepvirus als veroorzaker is vastgesteld, worden momenteel geteld.

Opvallend is wel dat de risicogroepen voor ernstige ziekte en sterfte heel anders zijn: aan de seizoensgriep overlijden vooral mensen met een zwak afweersysteem zoals ouderen, terwijl het bij de Mexicaanse griep in 40 procent van de gevallen om gezonde jonge mensen gaat. Daar zitten ook kinderen bij.

Nederlandse wetgeving verbiedt vaccin ingrediënt Thimerosal

Volgens Ad van Rooij – ex-werknemer en ex-Safety Manager van Philips Medical Systems Nederland (PMSN) – is het zich in het Mexicaanse griepvaccin bevindende ingrediënt Thimerosal (ook wel Thiomersal) een door de Nederlandse wet verboden bestrijdingsmiddel, dat echter ook in talloze cosmetische producten (dagcrèmes, make-up, nagellak, parfums, lipstick, oogwater, haarvetten e.d.) wordt toegepast.

Mexicaanse griep: feitenoverzicht

Sinds vorige week heerst er officieel een epidemie van de Mexicaanse griep (H1N1) in Nederland. Het komt nu wel erg dichtbij. Hieronder een kort overzicht van feiten en antwoorden op veel gestelde vragen over het nieuwe griepvirus.

Waarom is er zoveel ophef over deze griep?

Het is een nieuw griepvirus dat nog maar weinig mensen hebben gehad. Dat betekent dat relatief veel mensen dit virus zullen krijgen. In het najaar breekt het ‘griepseizoen’ aan. Oudere griepvirussen die zich in de zomer rustig hebben gehouden steken dan weer de kop op. Mensen die een virus al eerder hebben gehad hebben weerstand opgebouwd tegen zo’n virus en zullen dus niet opnieuw ziek worden. Elk jaar is er wel een groep mensen die nog niet ziek is geweest en dus ontvankelijk is voor één van de oudere griepvirussen.

Duitse politici krijgen ander (‘veilig’) griepvaccin dan de bevolking

Succesvol protest: Amerikaanse rechter verbiedt voorlopig gedwongen vaccinaties

Een rechter van het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat New York heeft de authoriteiten voorlopig verboden om het controversiële vaccin tegen de Mexicaanse griep -op straffe van ontslag- gedwongen toe te dienen aan iedereen die in de gezondheidszorg werkt.

Wachtkamer huisarts voller door griepprikken

Niet-spoedeisende hulp bij de huisarts kan dit najaar langer op zich laten wachten omdat de artsen het zeer druk hebben met de rompslomp die de verschillende griepvaccinaties met zich meebrengt. Huisartsen moeten assistenten wellicht gaan helpen met de prikken, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) donderdag.

Dossier Mexicaanse griep: Pandemie of vals alarm?

Momenteel regeert de angst dat de Mexicaanse griep (buiten Nederland vaak varkensgriep genoemd), alleen al in Groot-Brittannië 750.000 mensenlevens zal kosten. Maar herinneren die paniekberichten niet erg aan die rond de vogelgriep en SARS? Kortom, hoe serieus moeten we de waarschuwing voor een wereldwijde pandemie eigenlijk nemen?