Categorie: "W.H.O."

Nieuw: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Mijn nieuwe  e-book is uit, bijgewerkt tot op de dag van vandaag:

De Spaanse griep van 1918 was de grootste catastrofe ooit. De Eerste Wereldoorlog had circa 15 miljoen mensen het leven gekost, de grieppandemie ongeveer 50 miljoen. Deze massamoordenaar doodde in 24 weken tweemaal zoveel mensen als het aids-virus in de afgelopen 24 jaar.

Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Momenteel ben ik druk bezig de laatste hand te leggen aan een geheel bijgewerkte en verbeterde uitgave van mijn griepboek uit 2006.

Binnen een week zal deze te koop zijn als e-book onder de titel:

Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

De geheimen van de grootste massamoordenaar ooit

Vaccinatieangst overspoelt Nederland

Verontruste moeders geven grieplezingen in het land. Actiegroep ‘De spuit blijft eruit’ verspreidt kaarten met verbodsborden met Mexicaanse hoed. Er verschijnen pamfletten in plaatselijke krantjes. Op prikmijmaarlek.nl kan een ‘verklaring van verzet’ worden getekend. En in Ommen is bij de politie aangifte gedaan van een voorgenomen misdrijf tegen het leven.

Wereldwijd 1800 Mexicaanse griepdoden

De Mexicaanse griep heeft wereldwijd al 1800 mensenlevens geëist, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De zwaarste tol wordt geëist op het Amerikaanse continent, waar de ziekte eind maart opdook. Daar overleden 1.579 mensen van de 105.882 geregistreerde zieken. Zuidoost-Azië volgt met 106 doden op 13.172 gevallen. Europa, waar de ziekte al 53 doden eiste van de meer dan 32.000 zieke mensen, staat op nummer drie.

In totaal heeft de griep volgens de WHO na de telling meer dan 182.166 mensen ziek gemaakt in meer dan 170 landen. De WHO benadrukt dat de cijfergegevens over zieken veel lager liggen dan in werkelijkheid omdat de landen die het zwaarst getroffen worden door de ziekte, niet langer systematisch analyses en statistieken bijhouden

Vaccin tegen Mexicaanse griep niet risicoloos

Het vaccin tegen de Mexicaanse griep is niet zonder risico. Omdat het een nieuw virus is en bij het maken van het vaccin nieuwe technologie wordt gebruikt, heeft het mogelijk ernstige bijwerkingen.

Dat blijkt uit een advies van Wereldgezondheidsorganisatie WHO in de GPD-bladen. De eerste resultaten van het klinisch onderzoek onder volwassenen worden pas in december verwacht. Aangezien Nederland in september al wil beginnen met vaccineren, is dit veel te laat. Maar volgens de WHO kan het klinisch onderzoek pas in september gestart worden.

Een onderzoek is nodig, aangezien het hier om een nieuw virus gaat en men wil weten of het vaccin genoeg bescherming biedt en  geen ernstige bijwerkingen heeft.

Varkensgriep mogelijk afkomstig uit proefbuis

Het verhaal is bekend: wellicht is het in een lab in het Oostblok gebeurd. Iemand was onvoorzichtig en heeft zichzelf besmet

De huidige pandemie was er wellicht niet gekomen als een of andere laborant dertig jaar geleden omzichtiger met zijn proefbuisjes was omgesprongen. De AH1N1-virussen gingen immers niet meer rond onder mensen, tot er in 1977 weer een variant opdook die voor het laatst gezien was in 1950, wat het aannemelijk maakt dat die zich al die jaren in een diepvriesvak van een onderzoekslab had weggestoken.

Verdere verspreiding griep onvermijdelijk

De Mexicaanse griep zal zich onvermijdelijk verder verspreiden. Maar een plotselinge toename van het aantal mensen dat sterft aan het H1N1-virus wordt niet verwacht. Dat heeft Margaret Chan van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO donderdag gezegd op een persconferentie in het Zwitserse Genève.

Volgens Chan is het niet eerder voorgekomen dat een pandemie zo vroeg in de ontwikkeling al ontdekt werd. Ook is het voor het eerst dat de verspreiding van een griepvirus zo nauwkeurig in beeld kan worden gebracht.

Hoogste alarmfase Mexicaanse griep dichtbij

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO staat op het punt de hoogste alarmfase voor de Mexicaanse griep uit te roepen.

Dat heeft de plaatsvervangend directeur-generaal van WHO, Keiji Fukuda, dinsdag in Genève laten weten. Bij alarmfase zes is er sprake van een pandemie.

Fukuda uitte zijn zorgen over aanhoudende verspreiding van het zogeheten H1N1-virus in de wereld. In 73 landen zijn meer dan 26.500 mensen besmet geraakt, van wie er 139 zijn overleden.

In steeds meer landen komen besmettingen van mens-op-mens voor, zonder dat de betrokken personen naar risicolanden als Mexico en de Verenigde Staten zijn gereisd. De WHO hanteert nu fase vijf, dat betekent dat een pandemie aanstaande is.