Categorie: "Zwangerschap"

Nieuw: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Mijn nieuwe  e-book is uit, bijgewerkt tot op de dag van vandaag:

De Spaanse griep van 1918 was de grootste catastrofe ooit. De Eerste Wereldoorlog had circa 15 miljoen mensen het leven gekost, de grieppandemie ongeveer 50 miljoen. Deze massamoordenaar doodde in 24 weken tweemaal zoveel mensen als het aids-virus in de afgelopen 24 jaar.

Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Momenteel ben ik druk bezig de laatste hand te leggen aan een geheel bijgewerkte en verbeterde uitgave van mijn griepboek uit 2006.

Binnen een week zal deze te koop zijn als e-book onder de titel:

Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

De geheimen van de grootste massamoordenaar ooit

Zet die spuit erin!

Het Mexicaanse griepvirus dringt dieper door in de longen dan we tot voor kort dachten. Het maakt ook meer slachtoffers onder jongvolwassenen dan andere griepvarianten, een onheilspellende overeenkomst met de Spaanse griep die afkomstig was van dezelfde virusstam. Onder hen zijn relatief veel vrouwen, met name zwangere.

10 meest gestelde vragen over de Mexicaanse griep

Wanneer ben je besmettelijk voor anderen?

U kunt anderen besmetten vanaf het moment dat de eerste symptomen optreden van Nieuwe Influenza A. De meest voorkomende verschijnselen zijn: hoesten, koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid, droge hoest, soms diarree. U blijft besmettelijk tot ongeveer zes dagen na het begin van deze verschijnselen.

Als de klachten al eerder zijn verdwenen ben u al eerder niet meer besmettelijk. Het is ook mogelijk dat u geïnfecteerd bent met het virus, maar hier niet ziek van bent. U kunt het virus dan ongemerkt overdragen.

Experts: melk moeder beschermt tegen griep

Dat zeggen experts van TNO en Kenniscentrum Borstvoeding. „Ik zou zeker nog twee, drie maanden doorgaan met borstvoeding”, zegt directeur Stefan Kleintjes van Kenniscentrum Borstvoeding. „Het is duidelijk bewezen. Moedermelk is de beste afweer.”

Voorzitter Marga Wapenaar van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL): „Het is het allerbeste dat je voor je kind kunt doen.”

Vijf vragen over de Mexicaanse griep

1) Is de Mexicaanse griep nu mild of niet?

De griep wordt tot nu toe mild genoemd omdat wordt gekeken naar het percentage zieken dat aan de griep overlijdt. Aan de gewone wintergriep overlijden jaarlijks wereldwijd 250 duizend tot 500 duizend mensen.

Aan de Mexicaanse griep zijn tot nu toe ruim 6.000 mensen overleden, al is dat wel een forse onderschatting. Alleen de sterfgevallen waarbij in een laboratorium het griepvirus als veroorzaker is vastgesteld, worden momenteel geteld.

Opvallend is wel dat de risicogroepen voor ernstige ziekte en sterfte heel anders zijn: aan de seizoensgriep overlijden vooral mensen met een zwak afweersysteem zoals ouderen, terwijl het bij de Mexicaanse griep in 40 procent van de gevallen om gezonde jonge mensen gaat. Daar zitten ook kinderen bij.