Indonesië levert weer monsters vogelgriep aan WHO

Indonesië gaat weer monsters van het H5N1-vogelgriepvirus verstrekken aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO heeft beloofd dat ze een regeling gaat treffen waardoor commerciële vaccinproducenten niet meer onbeperkt kunnen profiteren van deze monsters.Eerder dit jaar besloot de Indonesische regering geen monsters meer aan de WHO te verstrekken. Als reden gaf ze op dat de WHO de monsters doorspeelt aan Westerse farmaceutische bedrijven, die verdienen aan de verkoop van vaccins die voor de modale Indonesiër onbetaalbaar zijn.

Het Indonesische standpunt kreeg veel bijval, vooral vanuit ontwikkelingslanden. Wel was er kritiek op het besluit om de samenwerking met WHO en industrie helemaal op te schorten omdat daarmee de strijd tegen de vogelgriep niet gediend was.

De WHO laat de Indonesische monsters voorlopig alleen onderzoeken in vier onafhankelijke laboratoria. De landen, waaruit monsters afkomstig zijn, willen alleen onder voorwaarden toestemming geven voor het doorgeven van die monsters aan de industrie.

Volgens de Indonesische minister van Gezondheid, Siti Fadillah Supari, komen deze voorwaarden er waarschijnlijk op neer dat farmaconcerns verplicht worden om fabrieken te bouwen in ontwikkelingslanden en hun producten betaalbaar moeten houden voor de inwoners van die landen.

Bron: Financial Times

 

Lees ook:Indonesië en WHO lossen conflict H5N1-monsters op
Lees ook:Indonesië vertikt monsters vogelgriep aan WHO te geven
Lees ook:Indonesië weigert monsters vogelgriep aan WHO
Lees ook:Vogelgriep: Aziatische landen in contramine
Lees ook:Indonesië houdt monsters vogelgriep voor zich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.