Eerste succes met baanbrekend vogelgriepvaccin

Het bedrijf Baxter International heeft met succes klinische tests afgerond met een kandidaat-vaccin tegen het vogelgriepvirus.

Technologische revolutie

Bovendien wordt dit vaccin geproduceerd zonder dat daar bevruchte kippeneieren voor nodig zijn. Het bewuste vaccin werd geproduceerd met de eigen celtechnologie van Baxter, wat volgens specialisten een technologische revolutie betekent.

Het klinisch onderzoek gebeurde bij 270 gezonde volwassenen. Hieruit bleek dat het vaccin de aanmaak van antistoffen stimuleerde waardoor vogelgriepvirussen, van uiteenlopende stammen, onschadelijk gemaakt werden. Dit betekent dat het kandidaat-vaccin een brede bescherming kan bieden vóór en tijdens een grieppandemie, aldus de woordvoerder van BaxterBioScience.

Experimenteel vaccin

Volgens professor Pierre Van Damme, vaccinoloog van de Universiteit Antwerpen, is een experimenteel vaccin tegen nieuwe griepstammen via kruisbescherming op zich niet nieuw. Ook andere firmas zitten in zon onderzoeksfase. Bijzonder interessant is wel dat het omslachtige productiesysteem via bevruchte eieren niet meer nodig is."

"Nadeel van deze productiemethode is dat kippen uiteraard vatbaar zijn voor vogelgriep. Productie op basis van celkweek betekent dat we onafhankelijk worden van pluimveegrondstoffen en dat de productiecapaciteit en -snelheid flink opgedreven kunnen worden, indien nodig.

Middel tegen pandemie?

Voor het aanstaande griepseizoen is het nieuwe vaccin zonder meer nog niet beschikbaar. Het feit dat het Baxter-vaccin in testfase 3 zit, betekent wel dat het al ver staat inzake ontwikkeling, denkt professor Van Damme.

Ingeval van een pandemie laat de Europese regelgeving trouwens toe dat men met vaccins kan werken die nog niet volledig zijn goedgekeurd. In dat geval kunnen de firmas niet aansprakelijk worden gesteld. Dan moet de afweging worden gemaakt.

Bron: Gazet van Antwerpen

Zie ook:

Onderzoek vaccins tegen vogelgriep met pandemische potentie

Stand van zaken vaccinonderzoek 32 bedrijven

Persbericht Baxter

Lees ook:Testen met vogelgriepvaccin
Lees ook:Indonesië weigert monsters vogelgriep aan WHO
Lees ook:Mogelijk vaccin ontwikkeld tegen alle soorten griep
Lees ook:Vaccin tegen vogelgriep H7N1 veelbelovend in eerste testen
Lees ook:Muizen genezen van vogelgriep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.