Vogelgriep slaat terug en breidt uit

 

In Nigeria is voor het eerst vogelgriep geconstateerd. Op een boerderij in de noordwestelijke provincie Sokoto zijn al meer dan 20.000 kippen afgemaakt.

In het zuidwesten van Japan zijn op een boerderij ongeveer 2400 kippen gestorven aan vogelgriep. De dieren waren waarschijnlijk besmet met het hoogpathogene H5N1-virus, meldde het Japanse landbouwministerie vrijdag aan persbureau Reuters. Het zou de eerste uitbraak van H5N1 zijn in Japan sinds drie jaar.

 

Momenteel wordt onderzocht of de kippen inderdaad zijn gestorven aan H5N1. Een eerste grieptest was positief, een tweede test is bezig. Als dat het geval is, zal het gehele bedrijf met 12.000 kippen worden geruimd. De boerderij is onder quarantaine geplaatst. In Japan zijn de laatste jaren enkele tientallen vogelgriephaarden aangetroffen.

 

Tot nu toe ging het steeds om de virusvariant H5N2, die minder gevaarlijk is dan H5N1. Menselijke slachtoffers zijn er in Japan nog niet gevallen. In Indonesië echter zijn al diverse mensen gestorven aan het vogelgriepvirus.

 

In Indonesië is donderdag een 37-jarige vrouw, afkomstig uit Serpong, ten zuidwesten van de hoofdstad Jakarta, overleden aan de ziekte. Ze werd ziek na een kip te hebben klaargemaakt die ze op 30 december levend op een markt had gekocht. Ze werd op 6 januari in het ziekenhuis opgenomen. Twee andere vrouwen zijn met symptomen van de ziekte opgenomen in een ziekenhuis in Jakarta. Woensdag overleed ook al een 14-jarige jongen uit dezelfde woonplaats aan vogelgriep.

Zie ook:

- Vogelgriep laait weer op in Azië



Lees ook:Jongen (12) overleden aan vogelgriep in Indonesië
Lees ook:Vogelgriep doodt jonge vrouw
Lees ook:57ste Vogelgriepdode in Indonesië
Lees ook:Jongen aan vogelgriep overleden in Indonesië
Lees ook:Nog twee doden door vogelgriep in Indonesië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.