Vogelgrieptest van toekomst past in pen

De volgende generatie tests voor vogelgriep hoeft niet groter te zijn dan een pen. De wereldvoedselorganisatie FAO en het Internationaal Atoomagentschap IAEA ondersteunen gezamenlijk de ontwikkeling van nieuwe tests. Maar zo klein als een pen zal de test niet worden. De kans op zoekraken is dan te groot, denktJohn Crowther, die het onderzoeksproject naar nieuwe tests voor dierziekten leidt.

Onderzoekers en ontwikkelaars uit verschillende landen, waaronder Nederland, zijn deze week in Wenen bij elkaar om ondermeer de verdere ontwikkeling van mobiele testkits onder de loep te nemen. Het gaat dan niet alleen over vogelgriep, maar ook over andere dierziekten zoals runderpest en mond- en klauwzeer.

Dankzij de ontwikkeling van zogenoemde PCR-tests, zijn er nieuwe mogelijkheden om snel en met grote zekerheid ziekten vast te stellen. PCR-tests worden voor verschillende ziekten gebruikt. De test herkent delen van erfelijk materaal uit bijvoorbeeld een virus.

Op dit moment is een PCR-test voor vogelgriep beschikbaar, die zo groot is als een kleine draagbare televisie. Als de technologie verder verkleind is, blijft een mobiele testkit over die door praktisch iedereen kan worden gebruikt.

Bron: Agrarisch Dagblad

Lees ook:Weer vogelgriep H5N1 in Groot-Brittannië ontdekt
Lees ook:Nieuwe uitbraak van vogelgriep in Japan
Lees ook:WHO bevestigt eerste dodelijke vogelgriep slachtoffer in Nigeria
Lees ook:Japan heeft opnieuw uitbarsting van vogelgriep
Lees ook:Veerman: vogelgriep van hetzelfde type als Spaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.