Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (1)

Wie krijgt een griepprik?

 

Hoeveel mensen krijgen een griepprik?

 

Heeft vaccineren een negatieve invloed op mijn weerstand tegen griep?

 

Kan ik als gevolg van vaccinatie griep krijgen?

 

Ik ben zwanger, kan ik mij dan toch laten vaccineren?

 

Ik heb last van allergieën, kan ik mij dan toch laten vaccineren?

 

 

Wie krijgt een griepprik?

 

Een griepprik wordt aanbevolen voor de volgende groepen mensen: personen ouder dan 65 jaar, mensen met suikerziekte, volwassenen en kinderen met chronische ziekten (onder andere hart-, long- en nierziekten). Ook wordt de griepprik aanbevolen voor personen die veel in aanraking komen met bovengenoemde groepen, zoals artsen en verplegend personeel.

 

Voor personen met een ernstige allergie voor kippeneieren, vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap en baby's jonger dan zes maanden wordt de griepprik afgeraden.

 

 

Hoeveel mensen krijgen een griepprik?

 

Naar schatting 2,9 miljoen Nederlanders halen dit jaar een griepprik bij hun huisarts. Het aantal vaccinaties tegen influenza neemt ieder jaar gestaag toe. In 1998 werden bijna 2,5 miljoen prikken uitgedeeld. Dat was 15,4% van de bevolking. Vorig jaar liet 17,6% zich vaccineren: 2,8 miljoen mensen. Oorzaak van de stijging is het toenemende aantal ouderen en chronisch zieken in Nederland.

 

 

In België zegt 20% van de mensen van 15 jaar en ouder een griepprik te hebben gehaald (cijfers 2001). Ook hier stijgt elk jaar het aantal mensen dat zich laat vaccineren. De vaccinatiegraad voor griep varieert licht per gewest: 22% in het Vlaams Gewest, 20% in het Brussels Gewest en 17% in het Waals Gewest.

 

 

De 65-plussers krijgen de vaccinatie gratis, net als mensen met diabetes of hart-, long- of nierziekten, omdat influenza voor hen ernstige gevolgen kan hebben. Dat zijn samen meer dan 3,7 miljoen mensen. Van de risicogroep in Nederland kwam in 2002 precies 75% een prik halen. Dat percentage is al jaren vrij stabiel en het hoogste van Europa. De vaccinatiegraad in de risicogroepen ligt in België op 42%. Wereldwijd scoren alleen Canada en de Verenigde Staten beter dan Nederland.

 

 

Heeft vaccineren een negatieve invloed op mijn weerstand tegen griep?

 

Nee. Een griepprik heeft geen negatief effect op je weerstandsvermogen. Integendeel, de weerstand wordt er juist door versterkt. Na een vaccinatie zal het lichaam antistoffen maken tegen het griepvirus. Deze antistoffen beschermen je als je met een griepvirus in aanraking komt.

 

Vaccinatie activeert je immuunsysteem en zorgt daardoor dat je lichaam niet ‘lui’ wordt en niet verleert hoe het op een infectie moet reageren.

 

Ook als je griep hebt, maakt je lichaam antistoffen, maar dan duurt het even voordat er genoeg zijn om de griep aan te pakken.

 

 

Kan ik als gevolg van vaccinatie griep krijgen?

 

Nee, vaccinatie vindt plaats met onderdelen van een geïnactiveerd (dood) virus. Het vaccin biedt pas twee tot drie weken na vaccinatie een optimale bescherming. Door infectie met het griepvirus binnen deze periode kun je dus nog wel griep krijgen, maar de kans is groot dat je er minder ziek van wordt dan zonder prik. Dat komt doordat je dan toch al een bepaalde weerstand hebt opgebouwd. Vaccinatie in oktober of november is het meest ideaal, omdat je dan in de wintermaanden vrijwel zeker volledig beschermd bent als de griep gaat heersen.

 

 

Ik ben zwanger, kan ik mij dan toch laten vaccineren?

 

Als je zwanger bent, is het krijgen van griep, en dan met name de complicaties die het gevolg kunnen zijn van griep, een risico voor moeder en kind. Daarom wordt vaccinatie vaak aanbevolen voor zwangere vrouwen, die tijdens het griepseizoen (december tot april) in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn (dus meer dan dertien weken zwanger). Als je tot de risicogroepen behoort, wordt vaccinatie aanbevolen ongeacht het stadium waarin de zwangerschap zich bevindt.

 

Alleen vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap kunnen beter even wachten met de prik.

 

 

 

Ik heb last van allergieën, kan ik mij dan toch laten vaccineren?

 

Als je last hebt van kippeneiwit-allergie, dan mag je niet gevaccineerd worden met het griepvaccin. Dit komt doordat het vaccin wordt geproduceerd met behulp van kippeneieren, waardoor zich in het vaccin kleine restjes kippeneiwit kunnen bevinden. Net als bij voedingsmiddelen en cosmetica kunnen sommige mensen overgevoelig zijn voor bepaalde bestanddelen van de griepprik.

Bron: de Grote GriepMeting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (2)
Lees ook:Mexicaanse griep en zwangerschap
Lees ook:Veelgestelde vragen over griepprik en griepvaccin (3)
Lees ook:Griep en zwangerschap: moeten alle zwangere vrouwen gevaccineerd worden?
Lees ook:Kinderen kunnen ook prik halen tegen Mexicaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.