‘Griepprik te duur voor iedereen’

De overheid overweegt om alleen voor mensen in de risicogroepen vaccins tegen de Mexicaanse griep te kopen. Wie daaronder vallen, is nog onbekend. Duidelijk is wel dat het virus mensen tussen de 20 en 60 jaar hard kan treffen.

,,De aanschaf is heel duur en we weten niet of de inentingen effectief zullen zijn,’’ verklaart Saskia Hommes, woordvoerster van minister Klink (Volksgezondheid).

Aan de productie van de vaccins, die moeten voorkomen dat mensen de ziekte krijgen, werken farmaceuten wereldwijd. De verwachting is dat de inentingen in oktober beschikbaar zijn.

Minister Klink (Volksgezondheid) liet op Koninginnedag nog weten een optie te hebben op 34 miljoen doses: een dubbele prik voor iedere Nederlander komt op ongeveer 300 miljoen euro. Het ministerie zegt dat de definitieve bestelling ‘vrij snel’ komt.

Hoogleraar virologie Ab Osterhaus vindt het plan ‘moeilijk te verteren’. ,,Ik vind het verstandiger iedereen in te enten. Hoe leg je aan misschien wel de helft van de mensen uit dat zij geen prik krijgen?’’

Het RIVM heeft deze week gezegd dat er in de herfst 4000 tot 10.000 griepdoden kunnen vallen, vijf tot tien keer meer dan normaal. Mensen onder de 60 lopen het grootste risico, omdat zij nog geen weerstand hebben tegen de Nieuwe Influenza A, zegt het RIVM. Osterhaus: ,,Als er op zo’n grote schaal mensen sterven, kun je geen bevolkingsgroep uitsluiten van inenting. Doden zullen waarschijnlijk in alle leeftijdscategorieën vallen.’’

De kostenbesparing door minder vaccins te bestellen, wordt snel teniet gedaan door de zorgkosten voor patiënten, voorspelt Osterhaus. Woensdagmiddag waren er 83 Nederlanders besmet met het Mexico-virus.

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:Spoeddebat over griepadviseur Osterhaus
Lees ook:Osterhaus: Nederland niet klaar voor pandemie
Lees ook:Klink: ‘vaccin tegen Mexicaanse griep is veilig’
Lees ook:Artsen mogen niet te veel prikken
Lees ook:Griepvaccin komt later beschikbaar

3 reacties op “‘Griepprik te duur voor iedereen’

  1. Elsbeth

    Ik heb mijn gezin Immulina van Vitotaal gegeven, dat biedt extra weerstand tegen het Mexicaanse griep virus. Ik wacht een vaccinatieprogramma van de overheid niet af. Voorkomen is beter dan genezen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.