‘Griepvirus is heel verraderlijk’

Het ministerie van Volksgezondheid heeft 34 miljoen griepvaccins besteld. Vijf vragen aan Roel Coutinho, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

1. Wanneer is het vaccin klaar?

,,Op zijn vroegst pas in oktober. Maar er kunnen altijd vertragingen optreden. Het maken van een nieuw vaccin duurt vier à vijf maanden. Voor de massale inenting van de bevolking is nog geen draaiboek opgesteld. We zijn daar nu een plan voor aan het maken.”

2. Wordt iedereen ingeënt?

,,Dat is nog maar de vraag. Misschien zijn er groepen mensen die zo’n klein risico lopen, dat de prik helemaal niet nodig is. Wel worden er genoeg vaccins ingekocht voor iedereen.”

3. De vaccinatie bestaat uit twee prikken, waarom?

,,Veel mensen zijn nog nooit in aanraking geweest met een virus dat lijkt op de Mexicaanse griep. Het afweersysteem heeft daarom een herinnering nodig om goed bestand te zijn tegen het virus. Met de eerste prik heeft iemand 30 procent minder kans om ziek te worden.

Na de tweede is de weerstand gegroeid tot 70 procent.”

4. Een griepprik geeft dus geen 100 procent zekerheid?

,,Dat klopt. Zo goed zijn griepvaccins niet. Het probleem is dat griep een heel verraderlijk virus is, dat snel en gemakkelijk muteert. Hoe meer de griep die om zich heen grijpt lijkt op het virus dat gebruikt is voor het vaccin, hoe beter het beschermt.”

5. Zijn er bijwerkingen?

,,De bijwerkingen van een griepprik zijn onder normale omstandigheden minimaal.

Maar dit is een nieuw type virus. In 1976 was er een vergelijkbare situatie in de Verenigde Staten. Daar deden zich na vaccinatie gevallen van verlamming voor door het syndroom van Guillain-Barré.

Er is dus altijd een kleine kans op bijwerkingen. Dat risico moeten we afwegen tegen het gevaar dat de griep met zich meebrengt.”

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:Vaccin tegen Mexicaanse griep niet risicoloos
Lees ook:Mexicaanse griep, wel of niet vaccineren?
Lees ook:Kinderen niet dood door griepvaccin
Lees ook:Weinig bijwerkingen Mexicaanse griepprik
Lees ook:Feiten over de Mexicaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.