Mexicaanse griep is ingeburgerd

Een op de tien snotterende en kuchende Nederlanders heeft Mexicaanse griep. Maar je hoort er niemand meer over.

Eerst maar even de feiten. De afgelopen weken nam het aantal Nederlanders dat bij de huisarts komt met griepverschijnselen licht toe. Vorige week kwamen 4,1 op de 10.000 inwoners met griepachtige verschijnselen bij een huisarts, blijkt uit cijfers van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

‘Ja, maar dat zie je elk jaar in het najaar’, reageert het RIVM. ‘Veruit de meeste mensen hebben geen griep, maar iets dat daar op lijkt. Een verkoudheid, een ander virus’. Veel mensen zeggen bij een klein beetje koorts, wat hoestklachten, al dat ze een griep hebben. Maar dat is in zeker 90 procent van de gevallen niet zo, zegt het RIVM. Nee, een echte griep komt met flinke koorts, spierpijn, en nog wat van die verschijnselen. Pas na een test weet je zeker dat je griep hebt.

Tóch is er dit jaar wel iets meer aan de hand dan normaal gesproken in september en oktober, zegt Gé Jonkers, arts bij Nivel. Van de mensen die met klachten bij de dokter komen, heeft namelijk 10 procent wél griep. En dat is vrijwel altijd Mexicaanse. Jonkers: ‘Normaal heeft in deze periode vrijwel niemand griep.’ De jaarlijkse seizoensgriep begint meestal in januari. Het percentage griepgevallen kan in die periode oplopen tot meer dan 30 procent (van het aantal mensen dat zich bij huisarts meldt).

Jonge mensen

Verschil met de ‘normale’ griep is dat nu meer jonge mensen de Mexicaanse griep krijgen, zegt viroloog Guus Koch van de Wageningen Universiteit. Voor het overige geldt: een antiviraal middel als Tamiflu slikken is alleen nodig voor mensen die een slechte afweer of complicaties hebben. Koch: ‘Voor vrijwel iedereen geldt: gewoon uitzieken.’

Die laatste griep treedt waarschijnlijk ook komende januari weer gewoon op. De gewone griep én de Mexicaanse griep bestaan dan naast elkaar. Er is trouwens een goede kans dat dit jaar minder Nederlanders de seizoensgriep krijgen.

Jonkers: ‘Mensen hebben folders thuisgekregen met waarschuwingen voor de Mexicaanse griep. Met instructies als: blijf thuis als je ziek bent. Mensen houden zich daar best goed aan. Die boodschap zit in januari waarschijnlijk ook nog wel in de hoofden van de mensen. Dat kan betekenen dat de wintergriep minder erg is dit jaar.’

Bron: De Pers

Lees ook:Nederlander eet minder kip door vogelgriep, Brit niet
Lees ook:Nederlander ligt niet wakker van Mexicaanse griep
Lees ook:Bijna kwart volwassenen krijgt griepprik
Lees ook:Eén op vijf Nederlanders vindt prik gevaarlijker dan griep
Lees ook:Griepprik bezorgt huisarts overuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.