Bevechters griepvaccin ‘voor verkeerde rechter’

“U vraagt me de vaccinatie tegen de Mexiaanse griep stop te zetten. Die macht heb ik niet, dan bent u bij de verkeerde rechter. Dan moet u in Den Haag zijn”. Kort geding-rechter W. Cornelissen in Zwolle maakte al snel korte metten met de eis van de Stichting Stralingsarm Nederland om de prik-campagne tegen de Mexicaanse griep stil te leggen.
Hard nodig, vinden ze dat: de overheid heeft tot dusverre de informatieplicht verzaakt en wil maar niet vertellen wat er precies in dat vaccin schuilt, waardoor de bevolking grote risico’s lopen.

Normaal vecht de in Raalte gevestigde stichting vooral tegen de UMTS- masten. Maar ook het griepvaccin is verdacht en als er onverhoopt teveel kwik in zit of alumniumverbindingen, treft dat juist de mens, die al zo gevoelig is voor straling.

De rechtszaal was letterlijk te klein voor de aanhang (veel witte baarden, Scandinavische truien en jurken met de hoofdkleur paars), die zelfs op de grond moest plaatsnemen en achter de rechter. ‘Stralingsarm’ begon het steekspel tegen de griepprik met een beroep op de wet openbaar bestuur om de onderste steen boven te krijgen bij het ministerie (de beslisser) en het College ter beoordeling geneesmiddelen (de adviseur).

Maar daarop was volgens Luuk van Dinter van de stichting slechts 2 paginaatjes aan ‘raffelwerk’ teruggekomen. De stichting ging in beroep, kreeg ook daar geen asem op, en stond derhalve gisteren voor de rechter met de eis om de correspondentie tussen de topinstanties in te zien, nu eindelijk eens te weten wat er in de prik zit, en dan nog het liefst met een dwangsom ook.

Advocaat mr. van derMers reageerde namens de instanties met verbazing. Toelating van het vaccin – ook in Nederland – is een Europese zaak, zei ze. Wie bij de instantie die erover gaat (de EMEA) op de website kijkt, ziet daar alle ingrediënten op een rijtje. Openbare informatie allemaal. “Bovendien is er een bij- sluiter”.

Voor de rest is de correspondentie vertrouwelijk, zegt ze. Het gaat over onderhandelingen, prijzen en dat soort interne dingen. De rechter was 8 mappen beloofd vol vertrouwelijke post, maar had die gisteren nog steeds niet – zelfs niet na een telefoontje met het ministerie. “Oh, maar die zaak is toch allang klaar?” – hadden ze daar gezegd.

In de folder staat dat de prik geen kwaad kan, maar op internet is te lezen dat er grote risico’s zijn: zweten, rillingen, angsten – sputterde de stichting nog even. Jammer, zei de rechter: ik ga over de vorm – het bezwaarschrift van de stichting – niét over de inhoud van de campagne.

Uitspraak: vrijdag 30 oktober

Bron: De Stentor

Lees ook:Proef met griepprik: wie durft?
Lees ook:Twijfels zwangeren om griepvaccin
Lees ook:Griep en zwangerschap: moeten alle zwangere vrouwen gevaccineerd worden?
Lees ook:Vaker gratis griepprik van de baas
Lees ook:Verspreiding vogelgriep waarschijnlijk vanuit Hongarije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.