Vogelgriep in Indonesië slaat vooral toe in stedelijke gebieden

 

In Indonesië overlijden weer mensen aan de vogelgriep. De regering overweegt daarom drastische maatregelen. De Indonesische minister van Gezondheid en Welzijn, Aburizal Bakrie, wil een verbod uitvaardigen op het houden van pluimvee in achtertuinen – een maatregel die de regering lang voor zich uit had geschoven. De maatregel zal echter op veel verzet stuiten.

 

De recente doden zijn een tegenvaller voor de Indonesische regering. Minister Bakrie had net bekendgemaakt dat 14 van de 30 provincies van Indonesië vrij waren van de vogelgriep. Maar terwijl Vietnam en Thailand het aantal sterfgevallen tot nul hebben gereduceerd, blijven er in Indonesië mensen doodgaan aan het virus. In totaal zijn er inmiddels 61 Indonesiërs overleden, veruit het grootste contingent in de 161 vogelgriepdoden die zich in heel Azië hebben voorgedaan. Ook in Indonesië zijn wel vaccinatieprogramma's opgezet. Vooral de grote pluimveehouderijen staan onder strenge controle, en daar lijkt de epidemie nu ook grotendeels te zijn bedwongen.

 

De slachtoffers vallen in Indonesië echter niet op het platteland. Veruit de meeste patiënten zijn afkomstig uit de stedelijke gebieden. Ze komen uit buurten waar kippen in achtertuinen en op straat rondscharrelen. Er is daar veel verzet tegen het vooruitzicht dat de overheid hun pluimvee komt weghalen. Of het zover komt is ook nog niet duidelijk. De bevoegdheid om een verbod af te dwingen ligt bij de lokale overheid en niet alle lokale bestuurders zijn overtuigd van het nut van het ruimen van pluimvee uit stedelijke gebieden. De schadevergoeding die nodig is zou het ook een dure operatie maken.

 

In Jakarta wordt voorlopig alleen pluimvee afgemaakt in de buurten waar het H5N1-virus is aangetroffen. Die buurten worden eerst in kaart gebracht. Daar mogen de hobbypluimveehouders hun dieren waarschijnlijk ook houden, wanneer zij daarvoor bij de gemeente een gezondheidsverklaring aanvragen.

 

Bron: Volkskrant

Lees ook:Weer ophokplicht voor pluimveehouders
Lees ook:Centrum Jakarta vrij van hobbykippen
Lees ook:Indonesië meldt doden door vogelgriep niet meer
Lees ook:Jongen aan vogelgriep overleden in Indonesië
Lees ook:Vogelgriep nationale ramp in Indonesië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.