Vogelgriep treft Europa

 

Op een ganzenbedrijf in Hongarije is vogelgriep geconstateerd. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten dat per direct transportauto's waarmee broedeieren of levend pluimvee zijn vervoerd van of naar Hongarije, in Nederland een dubbele reiniging en ontsmetting moeten ondergaan.

 

Eind deze week volgt een ingelast veterinair overleg in Brussel waar de lidstaten gezamenlijk de verdere maatregelen voor Hongarije bespreken. Het betreft een uitbraak bij een ganzenbedrijf in de regio Csongrád in het zuidoosten van Hongarije.

 

Dit is de eerste uitbraak van 2007 in Europa. Het gaat om een ganzenbedrijf met ongeveer 3300 dieren. De eerste tests wijzen uit dat het gaat om een hoogpathogeen H5-type vogelgriep, het N-type is nog niet bekend. Hongarije heeft alle noodzakelijke maatregelen genomen die verplicht zijn, zoals het ruimen van de besmette dieren, het instellen van een beschermingsgebied van 3 km en een toezichtsgebied van 10 km. Binnen het 3 km gebied liggen geen grootschalige pluimveebedrijven, wel een aantal kleine bedrijven. Binnen het 10 km gebied liggen 17 middelgrote pluimveebedrijven en veel kleine bedrijven. Als mogelijke oorzaak van deze uitbraak wordt voorlopig aan de wilde vogels gedacht.

 

Bron: Blik op Nieuws

 

 

Lees ook:Opnieuw vogelgriep in Hongarije
Lees ook:Vogelgriep best te bestrijden door ruimen en vaccineren
Lees ook:Mogelijk vogelgriep in Moskou
Lees ook:Verspreiding vogelgriep waarschijnlijk vanuit Hongarije
Lees ook:Europese Commissie vertrouwt op bestrijding vogelgriep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.